Варикоз: причини та способи позбутися без медикаментів

3 хв на прочитання04 Квітня 2022, 06:50
Фото ілюстративне

Варикоз «дружить» із гемороєм, грижами черевної стінки, плоскостопістю, сколіозом, прогресуючою короткозорістю.

Варикозне розширення вен (варикоз) — це серйозне захворювання, при якому вени втрачають свою еластичність, розтягуються і розширюються, їхні стінки витоншуються, утворюються так звані «вузли».

Варикоз може мати різні причини.

Спадкова схильність. Щонайменше у 25 % хворих близькі родичі мають в анамнезі одну з форм варикозу. Це пов’язано з успадкуванням якогось дефекту сполучної тканини, що підтверджується частим поєднанням варикозної хвороби з геморою, грижами передньої черевної стінки, плоскостопістю, сколіозом, прогресуючою короткозорістю.

Ожиріння. Зв'язок надмірної ваги з варикозною хворобою пояснюється досить просто — утрудненням венозного відтоку через стиснення судин додатковими обсягами жирової тканини.

Вік. Із часом стінка вен, а також їх клапани старіють і слабшають. Вони втрачають свою еластичність, у результаті розтягуються.

Тромбози глибоких вен. При тромбозі глибоких вен у них підвищується тиск, він досягає такого рівня, що кров проходить через комунікантні вени в поверхневі. А це, своєю чергою, призводить до їхнього розширення.

Що ж робити, коли проблема вже з’явилася? Насамперед слід звернути увагу на своє харчування.

Найкорисніші продукти при варикозному розширенні вен — це:

Можна також вдатися до народних засобів лікування варикозу.

Відвар із кінського каштану

Інгредієнти:

кора каштана — 20 г;

кора білої верби — 50 г;

трави спориша, рути пастухів і деревію — по 30 г.

Приготування

Добре подрібнити кору каштана і верби, додати подрібнені трави.

Дві столові ложки суміші залити в емальованій каструльці водою — 0,5 л.

Настоювати 30 хвилин, поставити на вогонь, потім довести до кипіння і кип'ятити на невеликому вогні 10 хвилин. Зняти відвар із плити, остудити і процідити.

Відвар з кінського каштану пити для лікування варикозу, по 3/4 склянки 3 рази на день за 30 хвилин до їди.

Мазь із календули

Інгредієнти:

0,5 л пряженого нутряного свинячого жиру

50 г сухих квіток календули

Приготування

Жиру підігріти на сковорідці до легкого димку, потім додати сухі квітки календули, три хвилини посмажити, злегка помішуючи, потім вимкнути плиту і залишити до ранку на сковороді.

Вранці трохи підігріти і віджати квіти.

Макуху викинути, а мазь розлити по баночках.

Готову мазь зберігати в холодильнику не більше року.

Її також можна застосовувати при трофічних виразках, будь-яких ранах та опіках, при грибкових захворюваннях.

Ми вже писали про те, звідки береться варикоз та як його можна позбутися.

 

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: