Panna cotta – класичний рецепт італійської кухні, відомий понад десять століть. Перекладається панакота як варені вершки, хоча, звичайно, їх не просто потрібно варити. За всі часи класичний рецепт панакоти майже не змінився: вершки+желатин+ваніль+цукор, інколи з лимоном. Що характерно – нічого складного, жодних таємних секретів, швидкий десерт завжди гарантовано виходить смачним.
1
Наливаємо вершки у каструлю з товстим дном, додаємо зернята ванілі й сам стручок і варимо на мінімальному вогні приблизно протягом 1 години, але так щоб вершки не закипали. Цей етап називається загущенням вершків.
2
Желатин заливаємо холодною водою.
3
На маленькому вогні желатин доводимо до повного розчинення.
4
З вершків виймаємо стручок ванілі, додаємо цукор і желатин, перемішуємо.
5
Розливаємо панакоту у формочки й відправляємо у холодильник.
6
Перед подачею прикрашаємо.
Сьогодні можна зустріти рецепти десертів в домашніх умовах, в яких панакота готується з домашнього сиру, молока, сметани, йогурту, згущеного молока з додаванням ківі, бананів, заморожених фруктів. Якщо сподобається рецепт швидкого десерту, можете спробувати приготувати панакоту таким чином: 0,5 л сметани збити з цукром, збити 1 жовток та з’єднати його з 200 мл молока й майже довести до кипіння. Потім сметану, молочну суміш змішати з розбухлим желатином і розкласти по формах. Простий легкий десерт.
Є й зовсім бюджетний прискорений варіант – звичайний молочний кисіль на кукурудзяному крохмалі. Вигадано й неочікувані рецепти швидкого десерту панакота з гарбузом, батончиками Баунті. Звичайно, це прості десерти – смачні, недорогі й низькокалорійні. І називати їх можна по-різному, але чом би й не панакота!