Догори
Дати відгук

В «Укренерго» підтримують законопроєкт про системи накопичення енергії

Без вирішення цього питання подальший розвиток галузі неможливий

2 хв на прочитання01 Квітня 2020, 13:24
Image by Alexas_Fotos from Pixabay Image by Alexas_Fotos from Pixabay
Поділитись:

В «Укренерго» працюють над способами підвищення гнучкості енергосистеми, але вважають energy storages (накопичувачі енергії) найбільш швидким способом вирішення проблеми. Про це заявив член правління «Укренерго» Максим Юрков, передає Kosatka.Media.

За його словами, інші запропоновані експертами варіанти підвищення гнучкості енергосистеми, такі як розвиток мереж – будуть зроблені, але це довгий шлях. Модернізація теплостанцій, яка підвищить гнучкість енергосистеми – теж вже відбувається. Але і тут немає «черги» з активних інвесторів. Тому «Укренерго» виступає на підтримку законопроєкту 2582, який вводить регулювання energy storages.

«Зараз через дуже стрімке зростання ВДЕ, з причини системних труднощів, ми повністю підтримуємо і всіляко намагаємося стимулювати, щоб будь-які інвестори приходили в Україну і розміщували стораджі. Це дозволить нам поліпшити керованість системою, краще балансувати», – сказав Юрков.

Він також нагадав, що зараз в Україні немає ні дозволу, ні заборони energy storages. Якщо для ВДЕ це може вплинути на тариф, то для системних операторів немає чіткого обмеження, що їм не можна володіти або будувати системи накопичення.

«Більше того – 54 стаття Четвертого енергопакету вказує, що є низка винятків, які передбачають системним операторам можливість володіти стораджами», – зазначив він.

Юрков акцентував, що для «Укренерго» головна мета – надійність і стабільність роботи енергосистеми, а не конкуренція на ринку. 

«Ми не комерційна організація, ми не заробляємо, у нас немає мети максимізувати прибуток», – уточнив він.

Нагадаємо, проблема накопичення енергії є однією з ключових у розвитку відновлювальної енергетики. В "Укренерго" давно намагаються вирішити це питання шляхом створення умов для появи ефективних energy storages. Так, компанія пропонує зробити в Україні віртуальний накопичувач енергії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.