Валентин Вишневський1 хв на прочитання4 години тому
До кінця 2025 року ціни на хліб в Україні можуть зрости на 11-23% залежно від виду продукції. Про це повідомила Світлана Черемісіна, докторка економічних наук з Інституту аграрної економіки, пише Укрінформ. За її словами, щомісячна тенденція до здорожчання хліба, яка спостерігалась у 2024 році, зберігається.
Експертка зазначила, що врожай зернових не є головним фактором, що впливає на ціноутворення. Натомість, основними причинами здорожчання є:
- Зростання вартості сировини: хоча ціна на пшеницю зросла лише на 12% з початку 2022 року, ціна на житнє борошно підскочила на 55,2% з початку 2025 року. Соняшникова олія також подорожчала на 11,4%.
- Витрати на пальне та енергію: бензин та дизель подорожчали на 6,7% та 6,9% відповідно з початку року, що безпосередньо впливає на логістику та виробництво.
- Зростання зарплат: хлібопекарські підприємства, маючи статус критично важливих, зобов'язані забезпечувати офіційну зарплату не нижче 20 тис. грн, що також чинить тиск на ціни.
За прогнозом Черемісіної, якщо поточна динаміка збережеться, ціни на хліб будуть наступними:
- Пшеничний хліб вищого ґатунку: до 63,5 грн/кг (+22,3%).
- Пшеничний хліб першого ґатунку: до 49,6 грн/кг (+16,7%).
- Житній хліб: до 50,6 грн/кг (+12,1%).
- Батон: до 30,9 грн за 0,5 кг (+11,2%).
При цьому Україна використовує лише 20-25% зібраного зерна на внутрішньому ринку, тоді як решта йде на експорт.
Більше новин читайте на GreenPost.