- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- В Україні падає попит на м'ясо через бідність населення
В Україні падає попит на м'ясо через бідність населення
Українці змушені змінювати свій раціон, віддаючи перевагу дешевшим продуктам.

Експерти ринку констатують тривожну тенденцію: через збідніння українці почали споживати менше м'яса. Аналітики зазначають, що існує пряма залежність між рівнем доходів та структурою харчування: бідніші верстви населення схильні купувати більше хліба та картоплі, тоді як заможніші можуть дозволити собі більше м'яса та молочних продуктів.
Загальна ємність ринку, наприклад свинини, також скоротилася через міграцію мільйонів українців за кордон, що фізично зменшило кількість споживачів у країні.
Водночас, цікавим є той факт, що споживання свинини на душу населення у 2022 та 2023 роках навіть дещо зросло порівняно з довоєнним 2021 роком (21 кг проти 20 кг на рік). Експерти пояснюють це тимчасовим ефектом: свинина дорожчала повільніше, ніж інші види м'яса, зокрема курятина, що зробило її більш доступною для споживачів, які не готові були повністю відмовитись від м'яса.
Незважаючи на те, що подальше підвищення цін неминуче послаблює попит, лояльність українців до свинини як до універсального та традиційного продукту залишається високою. Аналітики вважають, що відновлення споживання до довоєнних рівнів є цілком реалістичним сценарієм, але лише за умови покращення загальної економічної ситуації в країні та зростання доходів громадян.
Зазначається, що м'ясна галузь України має величезний потенціал і здатна не лише повністю забезпечити внутрішні потреби, а й приносити до 12 мільярдів євро щорічних надходжень від експорту.
Більше новин читайте на GreenPost.







