Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Агро
  • В Італії офіційно вироблятимуть борошно з комах, яке використовуватимуть для людей

В Італії офіційно вироблятимуть борошно з комах, яке використовуватимуть для людей

За смаком воно нагадує гарбузове насіння та фундук.

2 хв на прочитання03 Лютого 2024, 16:30
 Італія вироблятиме борошно з комах Італія вироблятиме борошно з комах
Поділитись:

Компанія Nutrinsect, яка виробляє борошно з цвіркунів, стала першою в Італії, яка отримала дозвіл на продаж продуктів харчування з комах для людей, пише The Guardian.

Цвіркунове борошно Nutrinsect також буде розповсюджуватися серед компаній-постачальників продуктів харчування та закладів громадського харчування.

Як зазначив Хосе Франческо Чанні, генеральний директор Nutrinsect, «відкрито нову сторінку в історії харчових продуктів», оскільки борошно компанії, збагачене поживними речовинами та може бути включене до складу багатьох харчових продуктів.

З 2020 року в італійському місті Монте-Кассіно на заводі компанії Nutrinsect вирощують мільйони цвіркунів. Це центральна частина регіону Марке. Там перед заморожуванням і подрібненням на порошок, комах піддають термічній обробці. Досі компанія мала дозвіл продавати борошно лише для використання в корм для домашніх тварин.

На початку 2023 року ЄС схвалив продаж комах, а саме цвіркунів, сарани та личинок жуків-черв'яків, для споживання людиною. Це викликало шквал запитів від італійського уряду, в тому числі спрямованих на те, щоб комахи не потрапляли до традиційних страв, таких як макарони та піца. «Дуже важливо, щоб це борошно не плутали з продуктами харчування, виробленими в Італії», — заявив тоді міністр сільського господарства Франческо Лоллобриджида.

Однак, коли наприкінці минулого року правила набули офіційного статусу, уряд поступився вимогам, запровадивши суворі правила маркування, такі як чітке зазначення походження продукту та вимога використовувати на пачках Acheta domesticus, що латиною означає «домашній цвіркун». Це робитимуть з метою попередження споживачів.

Наповнені білками та вітамінами, комахи все частіше розглядаються як екологічно чистий спосіб отримання поживних речовин, а ринок їстівних комах в Європі, за прогнозами, досягне 2,7 млрд. євро (2,3 млрд. фунтів стерлінгів) до 2030 року.

«Це добре для навколишнього середовища, оскільки ресурси, необхідні для розведення цвіркунів, і площі, що використовуються, дуже малі, а тому викиди майже нульові», — наголосив генеральний директор Чіанні.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.