Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Уявлення про жінку як виключно матір та домогосподарку не «традиційне» — науковці

Уявлення про жінку як виключно матір та домогосподарку не «традиційне» — науковці

Ця ідея заснована не на історичних фактах, а на особистому досвіді західних науковців.

2 хв на прочитання05 Червня 2022, 02:07
Поділитись:

Незважаючи на жіночу емансипацію, в рамках нинішнього західного уявлення про сім'ю головна відповідальність за виховання все ще покладається на матерів, які, згідно з очікуваннями, мали перетворитися на щось на кшталт кваліфікованих нянь. Але наш біологічний вид розрахований на зовсім інші умови, пояснює еволюційний біолог Нікола Райхані — професор Університетського коледжу Лондона, автор книги «Соціальний інстинкт. Як колективізм сформував наш світ» (The Social Instinct: How Cooperation Shaped the World).

Зокрема він наводить твердження професора еволюційної антропології з Лондонської школи гігієни та тропічної медицини Ребекки Шор, що самодостатня нуклеарна сім'я у складі чоловіка-добувача та жінки-виховательки (та їхніх дітей) не була головним типом гуртожиту за всіх часів і в усіх народів.

На її думку, така ідея заснована не на історичних фактах, а на особистому досвіді західних науковців і сформувалося в епоху, коли «в академічному середовищі домінували багаті білі чоловіки, які мали перед очима приклад своїх сімей і думали, що так було завжди».

Термін «нуклеарна сім'я» виник у 1920-х роках, але сама така сім'я набагато старша і склалася в період Промислової революції, коли масовий перехід від фермерства до фабричної праці породив вільніший спосіб життя, каже професор Шор.

Вона вважає, що свою роль зіграла заборона на шлюби між кузенами і більш далекими родичами, яка активно підтримувалась середньовічною церквою і привела до усихання розгалужених сімей-кланів.

У XX столітті уявлення про всюдисутність нуклеарної сім'ї остаточно закріпилося завдяки масовій культурі, особливо кіно та телебаченню.

«Ситуація, коли батьки та діти живуть один з одним окремо від решти родичів, зустрічається не так часто. У світі існують інші моделі сім'ї, які об'єднуються тим, що хтось допомагає батькам виховувати їхніх нащадків. Це правильно навіть для західного середнього класу», — стверджує професор Шор.

Те ж саме стосується уявлення про жінку як виключно матір та домогосподарку. У багатьох культурах його прийнято вважати «традиційним», але це не так.

Не тільки в сучасному, а й у багатьох стародавніх суспільствах жінки грали важливу економічну роль і були «здобичницями».

Також ми розповідали, що жінкам в Афганістані таліби оголосили чергову заборону.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost