Догори
Дати відгук

Від чого залежить ефективність ЕКЗ?

За статистикою, ефективність однієї спроби ЕКЗ становить близько 40%. На перший погляд, небагато, але ефективність настання вагітності в одному менструальному циклі у природних умовах в абсолютно здорових молодих партнерів становить 15–20%.

3 хв на прочитання04 Січня 2023, 14:17
Поділитись:

За статистикою, ефективність однієї спроби ЕКЗ становить близько 40%. На перший погляд, небагато, але ефективність настання вагітності в одному менструальному циклі у природних умовах в абсолютно здорових молодих партнерів становить 15–20%. Нехай не з першої спроби, але завагітніти після штучного запліднення виходить у більшості жінок. Що впливає на результативність ЕКЗ та чи є можливість покращити результат?

Головний фактор — вік

Пік репродуктивної активності посідає десятиліття між 20 і 30 роками. У цей час організм жінки максимально готовий до зачаття, виношування та пологів. Це стосується як природної вагітності, так і ЕКЗ. Статистичні дані підтверджують: саме до 30 років штучне запліднення є найефективнішим.

Після 30 років репродуктивна функція починає повільне зниження. Не треба плутати цей процес із зовнішнім старінням, вони не взаємопов'язані. Зниження репродуктивної здатності пов'язане зі зменшенням оваріального резерву — виснаженням запасу фолікулів, з яких утворюються яйцеклітини. Одночасно погіршується їхня якість, адже фолікули вже не виробляються організмом після народження, а лише руйнуються та старіють. Після 35 років темпи згасання репродукції прискорюються, а після 40 років набувають стрімкого характеру. Можна заперечити, що відомі випадки й набагато пізнішій вагітності. Це правда, але такі випадки поодинокі й всі без виключення пов'язані з підвищеними ризиками для матері та дитини. Тому лікарі рекомендують не відкладати народження дитини надовго, ефективність ЕКЗ після 40 років суттєво нижча.

Детальна інформація про лікування безпліддя за посиланням: https://mdclinics.com.ua/uslugi/lechenie-besplodiya/

Якість ембріона

Можливо дивно звучить слово «якість» стосовно людського ембріона. Проте відомо, що успіх екстракорпорального запліднення на 80% залежить саме від цього. Що впливає на якість ембріона? Звісно, здоров'я батьків. Вище говорилося, що фолікули відчувають усе те, через що проходить жіночий організм, і з часом їх стан погіршується. Жінкам після 40 років не рекомендовано використовувати власні яйцеклітини для ЕКЗ через занадто високий ризик невдачі. У цьому випадку доцільним є використання донорського матеріалу.

Сперматозоїди, на відміну від жіночих фолікулів, виробляються в чоловіків протягом усього життя. Однак вони не менше схильні до впливу і внутрішніх, і зовнішніх чинників. Наприклад, якість сперматозоїдів сильно страждає при зловживанні алкоголем. Ряд патологій також призводить до того, що сперматозоїди стають слабкими, малорухливими, а іноді серед них багато таких, що мають аномальну будову.

Стан ендометрію

Щоб ембріон вдало імплантувався в матку, її слизова оболонка, або ендометрій, має мати певну товщину — 10–12 мм. Крім того, дозрілий ендометрій має спеціальні борозенки, що полегшують імплантацію. Вони утворюються під впливом гормону прогестерону, який готує організм до вагітності. Якщо ендометрій не має достатньої товщини та якості, ембріон не зможе імплантуватися, а навіть якщо й імплантується, то не зможе втриматися. Щоб покращити ендометрій, у програмі ЕКЗ нерідко призначають медикаментозну підтримку: прийняття препаратів прогестерону за деякий час до імплантації та після неї.

Психологічний настрій

Одна з форм безпліддя називається психогенною, тобто такою, коли проблема з фертильністю спричинена психічним станом і нічим більше. Тому психоемоційний фон дуже важливий для успіху ЕКЗ. Статистичні дані після дослідження масиву інформації про ЕКЗ свідчать, що ймовірність успіху на кілька відсотків вища, якщо штучне запліднення відбувається у теплу та сонячну пору року. Таким чином, шанси на успіх ЕКЗ підвищує все те, що покращує психологічний стан партнерів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитання2 години тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання4 години тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання4 години тому
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання5 годин тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання6 годин тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання6 годин тому