Українські фермери почали збирати врожай кавунів 2020 року

2 хв на прочитання01 Липня 2020, 11:10
pixabay

Сезон 2020 року розпочався з найвищих за останні п’ять років цін

Аналітики  гуртового ринку ОРСП «Шувар» говорять, що за останні п’ять років були різні погодні умови й, відповідно, різні дати початку сезону збирання кавунів. Цей рік можна сміливо називати роком із найбільш пізнім стартом — перші кавуни господарства Херсонщини почали збирати тільки наприкінці минулого тижня. 

«У 20-х числах минулого року в цей час ми вже фіксували перший обвал ціни завдяки збільшенню пропозиції. А найбільш ранній старт було зафіксовано у 2018 році, коли, завдяки теплому літу, перші кавуни з’явились на ринку у 10-х числах червня", — розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».

У цьому році погодний фактор як ніколи перешкоджав українським фермерам проводити посівну кампанію. Низькі температури у травні стримували розвиток розсади ранніх кавунів у мінітеплицях та не давали змоги вчасно посіяти багарний кавун. Це свідчить про ймовірність цінових перепадів протягом сезону і, відповідно, високі ризики для трейдерів.

Затримкою сезону українського кавуна скористались імпортери: на майданчику найбільшого у Західній Україні гуртового ринку ОРСП «Шувар» уже третій тиждень продається кавун виробництва Узбекистану. За цей термін ціни встигли знизитись майже вдвічі до 16–18 грн/кг.

Рік тому на «Шуварі» вже активно продавався український кавун по 9–10 грн/кг, а сьогодні за такими цінами перші кавуни відвантажують фермери Херсонщини.

Сезон експорту кавунів традиційно починається у червні, а найбільший обсяг припадає на липень і серпень.

Відомо, що Фінляндія планує залучити до збору врожаю 9 тис. українських заробітчан.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: