Догори
Дати відгук

Фінляндія планує залучити до збору врожаю 9 тис. українських заробітчан

2 хв на прочитання30 Червня 2020, 16:44
Image by Merja Partanen from Pixabay Image by Merja Partanen from Pixabay
Поділитись:

Цього року Фінляндія планує залучити до збору врожаю близько дев'яти тисяч українських працівників. Про це повідомив представник Міграційної служби Фінляндії Туулі Хухтилайнен, пише Agro Review.

"Всього Фінляндія видала 8,7 тисячі дозволів на сезонну роботу в 2020 році, в основному громадянам України", - повідомили в міграційному відомстві Фінляндії.

У 2020 році на посадці і збір урожаю у Фінляндії будуть зайняті в основному українські заробітчани.

Жителі України для поїздки до Фінляндії на сільськогосподарські роботи можуть отримати спеціальну візу в дипломатичних представництвах цієї країни. Такий документ дає право перебувати в Фінляндії не більше 90 днів на півріччя. Якщо іноземець планує працювати більше цього часу, то в міграційному відомстві йому видають дозвіл на роботу.

Нагадаємо, українські заробітчани під час карантину опинилися в заручниках у власного уряду. Спочатку стало відомо, що Кабмін заборонив українцям їхати на сезонні заробітки у Фінляндію – там чекають близько 14 тисяч українських працівників.

Після цього в уряді заявили, що взагалі не збираються випускати українців з країни. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба пояснив це турботою держави про громадян.

«Дійсно, звернення [від інших країн щодо потреби в українських робітниках] є. Але ми в Україні керуємося насамперед міркуваннями безпеки і здоров’я наших громадян. В умовах поширення пандемії будь-яка подорож – це наражання на небезпеку захворювання, особливо коли ця подорож здійснюється літаком», - заявив чиновник.

Риторика урядовця наштовхує на думку, що в уряді вважають, наче мають право розпоряджатися громадянами, як кріпаками.

«Тому на цьому тлі наразі нелогічним виглядає паралельно організовувати масові чартери на вивезення українців до країн, де теж продовжується пандемія з тією чи іншою мірою інтенсивності. Ми розуміємо потребу в робітниках з боку наших партнерів і будемо готові переглянути цю позицію у контексті зміни ситуації з пандемією коронавірусу», - заявив Кулеба.

Доходило навіть до того, що літаку з українцями, які мали всі необхідні документи і летіли на заробітки до Британії, забороняли виліт з аеропорту

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.