Догори
Дати відгук

Українські аграрії виробляють унікальну олію, аналогів якої немає в світі

Є ряд інноваційних унікальних продуктів, що виготовляються тільки в Україні.

2 хв на прочитання05 Травня 2022, 14:34
Поділитись:

Понад 200 українських господарств мають досвід вирощування амаранту,  а Україна навіть виробляє унікальні продукти з амаранту, аналогів яким немає.  

“Амарант – то джерело здоров’я, сили та натхнення. Амарантова Україна – вона згуртована, заможна в майбутньому, добра, відчайдушна, непохитна та значуща. Також співпрацюємо з науковцями та практиками з Іспанії, Франції, Німеччини, Словаччини, Хорватії, Болгарії, Фінляндії, Латвії, Литви, США, Мексики, Молдови, Казахстану, Грузії, Киргизстану. Реалізуємо спільні наукові проекти, ділимося досвідом вирощування амаранту”,розповідає Олександр Дуда, голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції.

В Україні виробляють широкий асортимент продукції з амаранту: олію, борошно, крупи, пластівці, панірувальні сухарі, хлібобулочні, кондитерські та макаронні вироби, швидкі сніданки, хлібці, фармацевтичні препарати та косметичні засоби, горілчані вироби, медовий амарант, прикормки для риб, суміші для дитячого харчування, гранолу, корми для сільськогосподарських та свійських тварин, попамарант, екстракти, фіто-чай, мікрогрін, гранули з вегетативної маси, силос.

“Є ряд інноваційних унікальних продуктів, що виготовляються тільки в Україні – олія із зародків амаранту, медовий амарант, шліфована амарантова крупа, знежирені пластівці”, – говорить голова профільної асоціації.

Відомо, що у складі  такої олії є:

  1. Сквален. Безпосередньо приймає участь у синтезі холестерину в організмі. Регулює баланс «поганий-хороший» у бік останнього. Доставляє кисень і необхідні організму речовини в усі клітини. Переважаючий компонент шкірного сала. Виконує захисні функції та приймає активну участь у всіх процесах в шкірі, особливо голови та обличчя.
  2. Вітамін Е. В амаранті переважає токотрієнольна форма. Найбільш потужний жиророзчинний антиоксидант. Найбільша концентрація в енергоємних органах і тканинах з інтенсивним жировим обміном. Це мозок, печінка та підшкірні шари.
  3. Омега 3, 6, 7, 9. Ненасичені жирні кислоти.

Що ж до подальшого розвитку галузі, Олександр Дуда говорить, що щороку в Україні проводилися  міжнародні семінари з вирощування та переробки амаранту. Цього року після перемоги пройде вже шостий.  

До слова,у  Рубіжному окупанти вщент розбомбили елеватор із сучасною лабораторією.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро