Догори
Дати відгук

Не COVIDом єдиним: восени в Україну прийдуть чотири віруси грипу

У минулому столітті два із них спровокували пандемії

2 хв на прочитання19 Серпня 2020, 13:08
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
Поділитись:

Вже на початку осені українцям загрожуватимуть чотири віруси грипу, які стали агресивнішими через пандемію коронавірусу. Про це повідомили у ВООЗ.

Перший із них - це A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019, або ж H1N1. Це - гостре респіраторне вірусне захворювання, відоме як “свинячий грип”. Його клінічні симптоми схожі з симптомами сезонного грипу, але хвороба може протікати від безсимптомної інфекції до важкої пневмонії з летальними наслідками. 

Джерело збудника інфекції - хворі тварини й вірусоносії. Шлях зараження - повітряно-краплинний. Хворий скаржиться на лихоманку, головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, підвищену температуру тіла, кашель, нежить, діарею та нудоту.

2 червня 2009 року в Україні підтверджено перший випадок захворювання свинячим грипом. А 30 жовтня 2009 року 9 областей західної України закрили на карантин.

Другий вірус, який загрожує українцям в осінньо-зимовий період, це A/Hong Kong/2671/2019, або H3N2. Це так званий “гонконзький грип”. Він призвів до третьої пандемії грипу в минулому столітті. 

Особливість цього різновиду грипу - стрімкий розвиток. Симптоми (висока, вище 39 градусів температура, сухий кашель, закладеність горла, головний біль, ломота у всьому тілі) проявляються вже через 1-2 дні після зараження. Також він загрожує ускладненнями: пневмонією, міокардитом, енцефалітом та менінгітом. 

Ще один небезпечний вірус - це B/Washington/02/2019, або Victoria lineage.

Також українцям слід берегтися B/Phuket/3073/2013, або Yamagata lineage. Обидва віруси рідко провокують епідемії та пандемії. Передаються повітряно-крапельним шляхом від людини до людини. Вражають верхні та нижні дихальні шляхи.

Як ми писали, в Європі починається друга хвиля захворюваності на коронавірус. Україна також має готуватися до збільшення кількості хворих восени.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.