Догори
Дати відгук

Україна долатиме загрози інсульту разом із Європою

Держава приєдналася до Європейського плану дій боротьби з інсультом до 2030 року.

2 хв на прочитання20 Травня 2021, 17:07
Інсульт Інсульт
Поділитись:

Україна приєдналася до Плану дій боротьби з інсультом у Європі на 2018–2030 роки. Про це повідомив керівник групи екстреної медичної допомоги МОЗ Олександр Данилюк, пише Укрінформ.

«Міністерство охорони здоров’я підтримало декларацію щодо Плану дій боротьби з інсультом у Європі на 2018–2030 рр., і ми приєднуємося до Європи не тільки в проєкті Європейської асоціації інсульту, а й у проєктах, які пов’язані з наданням, створенням ефективної служби боротьби з гострим мозковим інсультом», — розповів Данилюк.

За його словами, нині проходить стадію погодження Концепція розвитку системи надання медичної допомоги пацієнтам із гострим мозковим інсультом, яка відповідатиме європейському Плану дій боротьби з інсультами. Її потім має затвердити Кабінет Міністрів.

Як зазначив експерт МОЗ з неврології та інсульту, експерт НСЗУ Юрій Фломін, в Україні станом на 2019 рік зафіксовано 127 тис. мозкових інсультів, майже 70 % із них — ішемічні. Понад 94 тис. людей померли від інсульту та цереброваскулярних захворювань, що становить приблизно 13 % загальної кількості смертей.

За словами Фломіна, згідно з прогнозами, кожній четвертій людині у світі віком від 25 років протягом життя загрожує інсульт. У Східній Європі, відповідно й в Україні, цей ризик ще вищий — він існує для кожної третьої людини віком від 25 років.

«План боротьби з інсультом на 2018–2030 роки передбачає чотири головні цілі: знизити на 10 % кількість інсультів в Європі, лікувати 90 % пацієнтів у спеціалізованих відділеннях, де є всі необхідні ресурси, створити національний план дій, втілити національні стратегії із залученням всіх секторів і рівнів», — розповів Фломін.

Нагадаємо, вчені з’ясували, що впливає на розвиток раннього інсульту.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я