Догори
Дати відгук

Убив собаку? П’ять років в’язниці!

Вінничанина засудили до 5 років позбавлення волі за вбивство собаки. Не умовно.

3 хв на прочитання16 Травня 2020, 11:22
Поділитись:

Прес-служба Вінницького міського суду повідомила про винесення обвинувального вироку 28-річному Юрію Маркіну. Позивач – його сусід, котрий знає Юрія з дитинства. До того трагічного випадку між сусідами не було ніякого конфлікту, тому те, що трапилося, було цілковитою несподіванкою.

Інцидент стався у березні 2019 року. За версією позивача, 81-річного вінничанина Сергія Липача, він займався на спортмайданчику, і його шпіц Бімка був поруч. Маркін пройшов повз, тоді раптом повернувся назад – пенсіонер подумав, що молодик хоче щось сказати, але той мовчки ударив собаку в живіт – так, що шпіц аж злетів у повітря. Після цього Маркін обернувся й пішов.

Сергій Липач доніс свого Бімку до ветеринарної клініки, звідти його повезли в іншу, щоб зробити операцію. Проте собака був у дуже важкому стані й по дорозі помер від розриву печінки та внутрішнього крововиливу.

За версією відповідача, усе було зовсім інакше. Юрій Маркін стверджував, що сам вигулював собаку бійцівські породи – стаффорда, а шпіц підійшов до них, і, щоб захистити його від агресії стаффорда, молодик відштовхнув чужого песика ногою.

«Відкривати кримінальне провадження не хотіли, як це у нас часто буває, – розповіла GreenPost вінницька зоозахисниця Руслана Кравченко. – Тільки завдяки тому, що троє свідків  погодилися свідчити в суді, це стало можливим. Слідчого ми поміняли, бо він не хотів займатися цією справою».

Для Сергія Липача це була дуже велика трагедія, пояснює зоозахисниця.

«Він цим собакою просто жив, – говорить Руслана. – Пенсіонер раніше поховав сина, який помер після побиття хуліганами. І 14-річний Бімка був для старого розрадою, майже членом родини. Тому пенсіонер твердо поклав собі домогтися справедливості».

Судові засідання тривали рік. Сергій Липач попри свій поважний вік ходив на всі судові засідання. Адвоката він не мав, тому вінницькі зоозахисники, дізнавшись про дідусеву біду, запропонували допомогу.

Дії Юрія Маркіна було кваліфіковано як ч.3 ст. 299 Кримінального кодексу України.

«Важливо вказати, що в українському законодавстві з 2017 року суттєво підвищено відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, – підкреслює прес-служба Вінницького міського суду. – Зокрема ст. 299 Кримінального кодексу України було доповнено частиною третьою, в якій дії щодо жорстокого поводження з тваринами, що вчиняються з особливою жорстокістю або у присутності малолітнього чи неповнолітнього, або щодо двох і більше тварин, або повторно, або групою осіб, або вчиняються активним способом, стали підставою кримінальної відповідальності та передбачають покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Відтак жорстоке поводження з тваринами за наведених обтяжуючих обставин відповідно до ст. 12 Кримінального кодексу України є тяжким злочином».

На підставі обвинувачення прокурор просила суд призначити Юрієві покарання у вигляді 7 років позбавлення волі. Суд, узявши до уваги молодий вік обвинуваченого та відсутність пом’якшуючих обставин, вирішив обмежитися 5 роками «неба в клітинку».

До набрання вироку законної сили Маркін має перебувати під цілодобовим домашнім арештом. Зоозахисники розуміють: поки що святкувати перемогу рано – адже попереду апеляція. Але цей вирок, винесений судом першої інстанції, вже став прецедентом, після якого набагато реальніше буде притягувати до відповідальності за жорстоке поводження з тваринами.

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенероване ШІ
Хвороба, що поширюється світом: сьогодні Всесвітній день боротьби проти малярії
2 хв на прочитання42 хвилини тому
Рецепт приготування Деруни Швидка страва
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання2 години тому
25 квітня свято Міжнародний День ДНК Спадковість Скринінг
Унікальне ДНК людини відповідає за таланти, допомагає ловити злочинців, визначає хвороби до народження
5 хв на прочитання3 години тому
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитання4 години тому
6 причин пити оливкову олію вранці: наслідки вас приємно здивують
1 хв на прочитання6 годин тому
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання11 годин тому
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора