Зростання тривалості життя в Європі практично зупинилося через надмірне харчування, високе споживання алкоголю і нестачу руху. Такого висновку дійшли британські вчені, які оприлюднило видання Lancet.
Вони звертають увагу на те, що десятиліттями поліпшення тривалості життя, що тривало в Європі, зупинилося після 2011 року. Дослідження проводилося з акцентом на 20 країн і охоплює Австрію, Бельгію, Данію, Фінляндію, Францію, Німеччину, Грецію, Ісландії, Ірландії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Португалії, Іспанії та Швеції, а також країн Сполученого Королівства - Англії, Шотландії.
Найбільша стагнація у плані тривалості життя після 2011 року спостерігалася у Великій Британії та Німеччині. Норвегія, де державному рівні проводиться політика відмовитися від цукру, залишилася єдиною країною, де тривалість життя продовжувала збільшитися до пандемії.
Автори дослідження заявили, що тенденція, що намітилася після 2011 року, пов'язана зі стрибком смертності від серцево-судинних захворювань, викликаних нездоровим способом життя - вживанням рафінованої їжі, відсутністю фізнавантажень, ожирінням.
Пандемія стала переломним моментом більшість країн, де проводилося дослідження. Зазначено, що держави, які довше за інших зберігали зростання тривалості життя до 2020 року, краще за інших перенесли коронавірус. Це – скандинавські країни, Ісландія та Бельгія. Греція та Великобританія, навпаки, продемонстрували найсерйозніший спад, там тривалість життя скоротилася приблизно на 7 місяців.
На думку авторів дослідження, ці дані мають успіхи чи прорахунки державної політики охорони здоров'я. Крім того, одним із головних факторів ризику залишається дієта. Медики закликають на державному рівні вирішувати проблеми нездорової їжі, додавати спеціальні етикетки на надперероблені продукти та пропагувати корисні та екологічні варіанти.
Більше новин читайте на GreenPost.