Догори
Дати відгук

У Європі зупинилося зростання тривалості життя: яка причина?

Лідером зі сповільнення зростання тривалості життя у Європі стали британці.

2 хв на прочитання20 Лютого 2025, 08:10
Фото: picture alliance | DPA Фото: picture alliance | DPA
Поділитись:

Зростання тривалості життя в Європі практично зупинилося через надмірне харчування, високе споживання алкоголю і нестачу руху. Такого висновку дійшли британські вчені, які оприлюднило видання Lancet.

Вони звертають увагу на те, що десятиліттями поліпшення тривалості життя, що тривало в Європі, зупинилося після 2011 року. Дослідження проводилося з акцентом на 20 країн і охоплює Австрію, Бельгію, Данію, Фінляндію, Францію, Німеччину, Грецію, Ісландії, Ірландії, Італії, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Португалії, Іспанії та Швеції, а також країн Сполученого Королівства - Англії, Шотландії.

Найбільша стагнація у плані тривалості життя після 2011 року спостерігалася у Великій Британії та Німеччині. Норвегія, де державному рівні проводиться політика відмовитися від цукру, залишилася єдиною країною, де тривалість життя продовжувала збільшитися до пандемії.

Автори дослідження заявили, що тенденція, що намітилася після 2011 року, пов'язана зі стрибком смертності від серцево-судинних захворювань, викликаних нездоровим способом життя - вживанням рафінованої їжі, відсутністю фізнавантажень, ожирінням.

Пандемія стала переломним моментом більшість країн, де проводилося дослідження. Зазначено, що держави, які довше за інших зберігали зростання тривалості життя до 2020 року, краще за інших перенесли коронавірус. Це – скандинавські країни, Ісландія та Бельгія. Греція та Великобританія, навпаки, продемонстрували найсерйозніший спад, там тривалість життя скоротилася приблизно на 7 місяців.

На думку авторів дослідження, ці дані мають успіхи чи прорахунки державної політики охорони здоров'я. Крім того, одним із головних факторів ризику залишається дієта. Медики закликають на державному рівні вирішувати проблеми нездорової їжі, додавати спеціальні етикетки на надперероблені продукти та пропагувати корисні та екологічні варіанти.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Запорізька АЕС у 2025 році: екологічні ризики та наслідки окупації​
День екологічних знань на тлі ядерної загрози
3 хв на прочитання2 години тому
Комендантська година на Великдень: попередження для українців. Фото: Pexels
Деяких українців на Великдень можуть чекати штрафи та арешти
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: Максим Нікітін
Лінивий оселедець під шубою — несподіваний рецепт
1 хв на прочитання4 години тому
Фото: «Ландшафтний дизайн»
Сучасні сади тяжіють до вертикалі: підвісні кашпо в ландшафтному дизайні — безмежні можливості для творчості (ФОТО)
6 хв на прочитання10 годин тому
Південний газовий коридор і зелена енергетика: як Баку формує нову енергетичну реальність для Європи
5 хв на прочитання10 годин тому
Якість води у Миколаєві після запуску нового водогону буде покращуватися поступово
1 хв на прочитанняВчора
Оператори інвестують у модернізацію мобільних мереж, але бюрократія гальмує процес
1 хв на прочитанняВчора
Від якого газу краще залежати — російського чи американського? У ЄС дилема енергетичної безпеки
6 хв на прочитанняВчора