Догори
Дати відгук

У який час їсти вуглеводи, щоб не набирати вагу

Існує хибна думка, що під час дієти має значення лише калорійність продуктів.

2 хв на прочитання20 Квітня 2021, 22:49
У який час їсти вуглеводи, щоб не набирати вагу: цікаві факти У який час їсти вуглеводи, щоб не набирати вагу: цікаві факти
Поділитись:

Вуглеводи, разом із жирами та білками, належать до найважливіших і незамінних компонентів їжі. Це органічні сполуки, що складаються із вуглеводню, водню та кисню. Вуглеводи синтезуються у рослинах із води та вуглекислого газу за допомоги енергії сонячного світла (фотосинтезу), або тваринами у вигляді глікогену, що накопичується у м'язах і печінці.

Вуглеводи містяться практично у всіх продуктах харчування. Однак, щоб не набирати вагу, вживати їх слід правильно. Як правильно їсти вуглеводи та в який час доби — розповіла експертка у психології зниження ваги, консультантка з дієтологічного супроводу та здорового способу життя Олена Кален.

Що міститься у вуглеводах

Існує хибна думка, що під час дієти має значення лише калорійність продуктів. Але це не так.

«Поговорімо про фрукти та інші вуглеводи... Вуглеводи — це продукти, які містять цукор. Вони є у крупах, зелені, овочах, фруктах, меді, молоці та всьому, що з них приготовлено», — зазначила Кален.

Вона також нагадала, що існує глікемічний індекс (ГІ), який показує, як сильно підвищується цукор у крові після вживання вуглеводів. Частина цукру використовується для процесів життєдіяльності, а його надлишки переходять в жирові депо, після чого виникає зайва вага.

Якщо ж ГІ продукту низький, цукор повільно надходить у кров. І якщо людина вживає їжу тільки в моменти голоду — надлишків не утворюється, адже весь цукор витрачається на обмін речовин.

Як правильно їсти вуглеводи

  1. Вуглевод краще включати до складу основного прийому їжі або перед ним.
  2. Якщо вуглевод із низьким ГІ, за словами Олени Кален, його можна вживати в будь-який час доби. Сюди належать молочні продукти, овочі, зелень, більша частина круп, сухофрукти, ягоди. Вони допомагають травленню та йдуть на користь здоров'ю й фігурі.
  3. Вуглеводи із середнім і високим ГІ слід їсти у першій половині дня, краще — на сніданок. Сюди належать: паста, гарбуз, морква, буряк, цільнозерновий хліб, мед, фініки, інжир, солодкі стиглі та переспілі фрукти, картопля, гарбуз, усі солодощі та випічка.

«За ніч організм витрачає весь глікоген у печінці та м'язах і потребує завантаження. Тому вранці цукор відкладається не в жир, а в запаси глікогену, який буде протягом дня використовуватися на енергію, і вага не набереться», — резюмувала Олена Кален.

Нагадаємо, слід придивитися  до корисної кориці, адже це боротьба із зайвою вагою та ще п'ять унікальних властивостей. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенеровано ШІ
Сімейна медицина в Україні між служінням і комерціалізацією: чи є вихід?
4 хв на прочитання6 годин тому
Робота мобільної клініки в прифронтових українських селах. Фото: Dignitas Ukraine
Десятки населених пунктів залишилися без медичної допомоги: мобільні клініки допомагають жителям прифронтових сіл
2 хв на прочитання14 годин тому
Фото ілюстративне
19 травня Україна відзначає День сімейної медицини
1 хв на прочитання14 годин тому
Фото ілюстративне
Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами: в Україні зростає захворюваність
3 хв на прочитання16 годин тому
Зміна клімату загрожує вагітним жінкам — екстремальна спека підвищує ризик передчасних пологів
2 хв на прочитання19 годин тому
Імунологи створили універсальну протиотруту від укусів отруйних змій на основі крові "людини-імунітету"
2 хв на прочитанняВчора
У Німеччині пасажирський літак опинився без керування на висоті 10 тисяч метрів
1 хв на прочитанняВчора
Як алкоголь впливає на тиск: від короткочасного підвищення до хронічної гіпертонії
2 хв на прочитанняВчора