У яких продуктах міститься вітамін А і як заповнити його дефіцит
Якщо людина відмовляється від тваринних продуктів, зазвичай виникає дефіцит вітамінів А, D, Е і біотину.
За словами Олександри Разаренової, лікарка-дієтолога, нутриціолога, терапевта, перший і найточніший спосіб визначити недолік вітаміну А - провести лабораторне дослідження крові на виявлення гіповітамінозу.
"Гіповітаміноз - стан, який виникає при недостатньому надходженні вітамінів. Це явище рідко носить ізольований характер. Як правило, ми маємо справу з недостатністю певних груп вітамінів. Якщо людина відмовляється від тваринних продуктів, зазвичай виникає дефіцит вітамінів А, D, Е і біотину. Якщо ж людині не вистачає рослинної їжі, то спостерігається дефіцит вітамінів С і групи В", — деталізує лікарка.
Але є й непрямі ознаки дефіциту вітаміну А. При нестачі жиророзчинних вітамінів, в тому числі вітаміну А, варто звертати увагу на стан шкірних покривів і похідних шкіри: слизових оболонок, волосся, нігтів. Тріскаються губи, раптова поява вугрової висипки, тріщинки і ранки в куточках рота або незвичайна реакція на метали прикрас можуть побічно говорити про нестачу вітаміну А в раціоні. Також можливі зміни нігтьової пластини - нігті стають більш ламкими, можливі деформації, пігментація у вигляді плям або смужок.
За словами Разаренової, основна ознака нестачі вітамінів з боку волосся - підвищена ламкість, сухість і схильність до випадання. Варто подумати про гіповітаміноз А і при раптовій появі свербіння, лупи, виразок і прищиків на шкірі голови. Крім того, гіповітаміноз може викликати почервоніння і припухлість повік, свербіж і виділення з очей, часті запальні захворювання. Також можуть виникати некомфортні відчуття від яскравого світла, відблиски, двоїння в очах.
Продукти, багаті вітаміном А: печінка, морква, шпинат, брокколі, батат, гарбуз,, масло печінки тріски, лосось.
Рекомендована добова норма вітаміну А для чоловіків становить 900 мкг, для жінок - 700 мкг, для дітей і підлітків - 300-600 мкг
"При збалансованому харчуванні печінка має властивість запасати вітамін А на термін до п'яти років. Якщо ваш раціон багатий продуктами, що містять вітамін А, немає необхідності приймати БАДи для профілактики, оскільки у великих дозах вітамін А токсичний", — рекомендує нутриціолог.