Догори
Дати відгук

У ВООЗ фіксують значне зростання інфекцій, що передаються статевим шляхом, на тлі проблем із ВІЛ та гепатитом

За багатьма параметрами досягнення глобальних цільових показників, як і раніше, відстає від графіка.

4 хв на прочитання23 Травня 2024, 16:22
Зображення згенеровано ШІ Зображення згенеровано ШІ
Поділитись:

Як зазначається у новій доповіді ВООЗ «Реалізація глобальних стратегій сектору охорони здоров'я з ВІЛ, вірусного гепатиту та інфекцій, що передаються статевим шляхом, 2022–2030 рр.», глобальні епідемії ВІЛ, вірусного гепатиту й інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), як і раніше, є серйозними проблемами охорони здоров'я і щороку забирають 2,5 млн людських життів.

Згідно з новими даними, у багатьох регіонах спостерігається зростання кількості випадків ІПСШ. У 2022 р. держави-члени ВООЗ поставили собі масштабне завдання — до 2030 р. скоротити щорічне число випадків інфікування сифілісом серед дорослих удесятеро, з 7,1 млн до 0,71 млн випадків. Проте у 2022 р. кількість нових випадків захворювання на сифіліс серед дорослих у віці 15–49 років збільшилася більш ніж на 1 млн і сягла 8 млн випадків. Найбільше зростання було зареєстровано у країнах Америки й Африки.

Поряд із недостатнім зниженням темпів скорочення числа нових випадків інфікування ВІЛ та вірусним гепатитом у доповіді відзначаються загрози зриву виконання відповідних завдань, передбачених у рамках Цілей у сфері сталого розвитку на період до 2030 року.

«Зростання захворюваності на сифіліс викликає серйозне занепокоєння. На щастя, було досягнуто значного прогресу за низкою інших напрямів, зокрема у прискоренні доступу до критично важливих медичних товарів, включаючи засоби діагностики та лікування. У нас є всі необхідні інструменти для того, щоб до 2030 р. покласти край цим епідеміям, які становлять загрозу громадській охороні здоров'я, але тепер нам необхідно домогтися того, щоб в умовах все більшого світу країни зробили все можливе для реалізації масштабних завдань, які вони перед собою поставили», — заявив Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреїсус.

Чотири виліковні ІПСШ — сифіліс (Treponema pallidum), гонорея (Neisseria gonorrhoeae), хламідіоз (Chlamydia trachomatis) і трихомоніаз (Trichomonas vaginalis) — щодня стають причиною більше 1 млн випадків інфікування. У доповіді відзначається різке зростання кількості випадків захворювання на сифіліс серед дорослих і матерів (1,1 млн) та захворюваності на пов'язаний із ним вроджений сифіліс (523 випадки на 100 000 живороджень на рік) під час пандемії COVID-19. У 2022 році було зареєстровано 230 000 випадків смерті від сифілісу.

Нові дані також свідчать про зростання захворюваності на гонорею з множинною лікарською стійкістю. Станом на 2023 р. із 87 країн, у яких проводився посилений епіднагляд за стійкістю гонококових інфекцій до протимікробних препаратів, у дев'яти країнах відзначався підвищений рівень (від 5 до 40 %) резистентності до цефтриаксону — препарату останньої лінії лікування гонореї. Уважно моніторячи ситуацію, ВООЗ оновила рекомендації щодо схеми лікування з метою зменшення масштабів поширення цього штаму гонокока з множинною лікарською стійкістю.

У 2022 р. було зареєстровано приблизно 1,2 млн нових випадків зараження гепатитом В та майже 1 млн нових випадків зараження гепатитом С. За оцінками, розрахункова кількість випадків смерті від вірусного гепатиту зросла з 1,1 млн у 2019 р. до 1,3 млн у 2022 р., незважаючи на наявність ефективних засобів профілактики, діагностики та лікування.

Число нових випадків ВІЛ-інфекції знизилося з 1,5 млн у 2020 р. лише до 1,3 млн у 2022 р. У п'яти ключових групах населення — чоловіки, які практикують секс із чоловіками, споживачі ін'єкційних наркотиків, секс-працівники, трансгендери та люди , які утримуються у в'язницях та інших закритих установах — показники поширеності ВІЛ, як і раніше, значно вищі, ніж у загальній сукупності населення. За оцінками, 55 % нових випадків ВІЛ-інфекції мають місце серед цих груп населення та їхніх партнерів. Смертність у зв'язку з ВІЛ, як і раніше, залишається високою. У 2022 р. було зареєстровано 630 000 випадків смерті у зв'язку з ВІЛ, 13 % з яких припали на дітей віком до 15 років.

У всьому світі охоплення лікуванням ВІЛ сягло 76 %, причому 93 % людей, які отримують лікування, досягли вірусної супресії. Продовжуються зусилля з рас розширення охоплення вакцинацією проти ВПЛ та скринінгом серед жінок із ВІЛ. У всьому світі дещо покращилися показники охоплення діагностикою та лікуванням гепатиту В та С.

У ВООЗ наголошують, що за багатьма параметрами досягнення глобальних цільових показників, як і раніше, відстає від графіка. Тому, на думку організації, необхідно мобілізувати політичну волю та відданість, щоб у терміновому порядку активізувати відповідні зусилля.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
В Одесі збільшується кількість водяних вужів та полозів
Фото: odessa.online
В Одесі фіксують збільшення кількості водяних вужів та полозів
2 хв на прочитання8 хвилин тому
Місця проживання червонокнижного ховраха крапчастого
Виявлено нові місця проживання червонокнижного ховраха крапчастого у НПП «Північне Поділля»
1 хв на прочитаннягодина тому
Група посадовців вимагала 40 тисяч доларів хабаря
На Одещині група посадовців вимагала 40 тисяч доларів хабаря
2 хв на прочитання3 години тому
Забезпечення аграріїв додатковим енергетичним обладнанням
Агрокомітет підтримав звернення до Прем’єр-міністра щодо забезпечення аграріїв додатковим енергетичним обладнанням
1 хв на прочитання4 години тому
Ніяково займатися сексом при собаці чи кішці: фахівці розповіли, в чому справа і що робити
5 хв на прочитання5 годин тому
Коли вже видно перші пір'їнки: пора підживити часник
1 хв на прочитання6 годин тому
Запечена картопля часточками з сиром — простий рецепт смачної страви
1 хв на прочитання8 годин тому
Папороть у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому