Догори
Дати відгук

У Сіверський Донець злили 12 мільйонів кубометрів нечистот

Цим самим завдали українцям збитків у понад 21 млн грн.

1 хв на прочитання10 Вересня 2020, 11:24
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Щороку у річку Сіверський Донець - головну водну артерію Луганщини - підприємства зливають 12 млн кубометрів нечистот. Таку цифру оприлюднив на особистій Facebook-сторінці голова ДЕІ Андрій Мальований.

“Усього три компанії - Лисичанське комунальне спецiалiзоване підприємство "Лисичанськводоканал", ПАТ "Сєверодонецьке об'єднання "Азот" та ПАТ "Рубiжанський картонно-тарний комбінат",винні у скиді нечистот, об’ємом близько 12 мільйонів кубометрів за рік. Сіверський Донець – головна артерія Луганської області, основне джерело питної води для мільйонів жителів. Забруднення річки неочищеними стоками та хімікатами несе пряму загрозу життю і здоров’ю людей”, - написав Мальований.

Екологічні інспектори, які навідалися на підприємства, засвідчили, що очисні споруди знаходяться у технічному стані, далекому від задовільного. Деякі з них напівзруйновані, водопровідні та каналізаційні системи аварійні та зношені. Реконструкції споруд не проводились десятки років.

Лише за 7 місяців 2020 року підприємства-забруднювачі Сіверського Дінця завдали державі збитків у 21,7 млн грн.

Як писав GreenPost раніше, в разі прориву дамби хвостосховища, яка була частково пошкоджена внаслідок обстрілів, помре все живе у річці Кривий Торець. Отрута потрапить й у Сіверський Донець, вода якого використовується для питного водопостачання Донецької та Луганської областей.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost