У Швеції розробили ґрунт, який прискорює зростання злаків на 50%

2 хв на прочитання01 Січня 2024, 10:20

Розробка європейських дослідників дозволяє приблизно на 50% прискорити зростання злаків за рахунок пропускання через ґрунт слабких імпульсів електричного струму.

Саджанці ячменю за 15 днів виросли на 50% більше завдяки електричному стимулюванню коріння, повідомляє Psyc.org. 

Дослідники з’ясували, що ефективність гідропонних систем культивації рослин можна значно підвищити, якщо використовувати на цих установках електропровідний аналог грунту, розроблений європейськими ґрунтознавцями. Він є сумішшю з полімеру PEDOT:PSS, а також целюлозних нановолокон, оброблених за допомогою кремнійорганічного полімеру.

При розробці цього матеріалу вчені орієнтувалися на те, що коріння рослин здатне відчувати електричні поля та використовувати їх для того, щоб зростати вглиб землі.

Спираючись на цю ідею, вчені висіяли ячмінь в електропровідний ґрунт для гідропоніки та простежили за тим, як проростали його зерна у перші 15 днів після посіву. Аналогічно вчені простежили за зростанням ячменю в популярному грунті для гідропоніки на основі мінеральної вати.

Наступні спостереження показали, що ячмінь значно активніше зростав і формував більш потужну кореневу систему при посіву насіння в новий ґрунт, ніж його класичний аналог. У середньому через два тижні біомаса у паростків злаків, що ростуть в електропровідному грунті, була на 50% вищою, ніж у штучному грунті для гідропоніки на базі мінеральної вати.

«Ми можемо змусити розсаду рости швидше, використовуючи менше ресурсів. Ми ще не знаємо, як це насправді працює, які біологічні механізми залучені. Ми з'ясували, що розсада ефективніше засвоює азот, але поки що незрозуміло, як саме електрична стимуляція впливає на цей процес», — зазначає керівниця дослідження Елені Ставрініду.

«Ми не можемо стверджувати, що гідропоніка розв'яже проблему продовольчої безпеки. Але вона, безумовно, зможе допомогти, особливо в районах з малою кількістю орних земель і суворими екологічними умовами», — додала науковиця.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: