Догори
Дати відгук

У рослин є власна "мова"— заявляють вчені

Нею вони спілкуються за допомогою електричних сигналів

2 хв на прочитання14 Липня 2020, 21:20
Сарают Танеерат / Момент / Getty Images Сарают Танеерат / Момент / Getty Images
Поділитись:

Нове дослідження показало, що під землею працює прихована мережа електричних сигналів, які передаються від рослини до рослини за допомогою ґрунту. Про це повідомляє УНІАН посилаючись на Science Alert

За допомогою комбінації фізичних експериментів і математичних моделей, заснованих на диференціальних рівняннях, дослідники досліджували, як працює ця електрична сигналізація, хоча поки незрозуміло, які саме повідомлення можуть передаватися один одному. Робота заснована на попередніх експериментах тієї ж команди, яка вивчає, як функціонує ця підземна служба обміну повідомленнями, використовуючи електричну стимуляцію як спосіб перевірки того, як сигнали передаються, навіть якщо рослини не перебувають в одному й тому ж ґрунті. 

"Ми можемо використовувати математичну модель для моделювання досліджуваних процесів на комп'ютері замість проведення дорогих і тривалих експериментів", - розповів інженер-електрик Юрій Штессель з Університету Алабами в Хантсвіллі. 

Спільно з біохіміком Олександром Волковим з Оквудського університету Штессель перевірив зв'язок між різними типами рослин в окремих горщиках, як з повітряним зазором, так і без нього. Без електричного провідника, який з'єднує їх, з'єднання було розірвано. За наявності срібного дроту мережа була відновлена і працювала, що говорить про те, що для “чатів” між ними можна використовувати будь-який провідник. Більш того, мережі передачі повідомлень, здавалося, залишилися на своїх місцях і мали однакову форму для різних типів рослин — в новому дослідженні використовувалися рослини алое вера і капуста, в той час як в попередніх експериментах розглядався один і той же тип передачі сигналів між рослинами томата. Моделі припускають, що різні типи рослин можуть спілкуватися однаково. 

"Я думаю, що цілком можливо, що сигнали можуть поширюватися через кореневу мережу і поширюватися в загальному ґрунті або ґрунті від томата до, скажімо, дуба. Ґрунт грає роль провідника", - каже інженер-електрик Юрій Штессель. 

Хоча це новітнє дослідження не дає чітких висновків про те, про що “спілкуються” рослини, воно показує потенційну можливість відправки повідомлень про погрози рослинам, їхнє зростання або переміщення. Це також показує, що мережі мікоризи в ґрунті, раніше ідентифіковані в інших дослідженнях, не обов'язково потрібні для створення спільної мережі зв'язку.

Тим часом, NASA підписало контракт з мисливцями на прибульців, щоб захистити Землю "від зараження".

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на операцій з оброблення відходів
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитання22 хвилини тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитаннягодина тому
Переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання3 години тому
Коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитання4 години тому
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитання5 годин тому
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитання8 годин тому
24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції
4 хв на прочитання11 годин тому
В Антарктиді вулкан вивергає золото: щодня виходить по 6 тисяч доларів
1 хв на прочитання12 годин тому
Більше з GreenPost