Догори
Дати відгук

У Кропивницькому затримують видачу інсуліну

Затримка із видачею інсуліну існує через відсутність грошей у міському бюджеті.

2 хв на прочитання17 Березня 2020, 21:22
pixabay pixabay
Поділитись:

Затримки з видачею інсуліну виникли через відсутність грошей у міському бюджеті.

Про це сказала начальниця міського управління охорони здоров'я Оксана Макарук, інформує Суспільне UA. За її словами, у Кропивницькому проживають майже 1800 людей, які хворіють на цукровий діабет і потребують інсуліну.

Відомо, що хворі на цукровий діабет інсулін за державною програмою оплачують так: 10 % платить пацієнт, від 40 до 50 % вартості інсуліну відшкодовує держава, решта – з міського бюджету.

Наразі у  Кропивницькому два місяці не отримує інсулін за державною програмою 63-річна Надія Коркіш, яка хворіє на цукровий діабет. Розповіла – не має грошей, щоб самостійно купувати ліки. У неї інсуліну залишилось на два дні. Востаннє інсулін за 10% від його вартості отримала у січні. Вистачило на місяць.

"Я, як не вколю інсулін, я помру. Мені дають на місяць, не більше. Ми за свої гроші вже два місяці купляємо. 1200 гривень на місяць вартує інсулін. Інсулін і 1380 ліки мої коштують. А пенсія 2000 рівно. Як мені прожить? А я ще ж їсти хочу, вдягнутися", - говорить жінка.

 Що таке інсулін знає завідувачка ендокринологічного відділення центральної міської лікарні Марина Жабо.

"Інсулін – це гормон підшлунокової залози, який виробляється в достатній кількості. При його недостатності виникає таке захворювання як цукровий діабет. В даний час дуже поширене у світі. І в таких випадках інсулін людині вводять ззовні. Якщо не своєчасно зробити ін’єкцію інсуліна в людини поступово розвивається кома і вона може померти", - пояснює медик.

Нагадаємо, з 1 квітня 2020 року Програма медичних гарантій запрацює у повному обсязі. Це перелік медичних послуг, які пацієнт зможе гарантовано отримати безоплатно. Програма медичних гарантій включає первинну, амбулаторно-поліклінічну, стаціонарну, екстрену, паліативну медичні допомоги, медичну реабілітацію та програму відшкодування лікарських засобів (“Доступні ліки”).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.