У Хмельницькому переможці конкурсу «Битва стартапів» вирощують на вертикальній фермі органічну мікрозелень і пшеницю для енергетичного напою. Про це розповіла співвласниця вертикальної ферми Леся Дячок, повідомляє Укрінформ.
«Вертикальна ферма — це наш сімейний бізнес, де ми разом із чоловіком вирощуємо органічні мікрозелень і пшеницю, з якої готуємо енергетичний напій вітграс. Площа нашої ферми 70 квадратних метрів. Там ми щомісяця висаджуємо культури на приблизно 2 га за рахунок того, що вони ростуть на компактно розташованих ярусах», — зазначила Дячок.
За її словами, рослини вирощують із власного насіння без жодних добрив. На фермі створили спеціальний мікроклімат, а культури поливають лише водою.
«Окрім пшениці вирощуємо 11 різновидів мікрозелені, серед яких гречка, горох, соняшник, розторопша, зелена та фіолетова капуста, кінза, зелена та рожева редиска», — додала співвласниця ферми.
Найшвидше після посіву виростає редиска — за сім днів. Натомість найдовше росте цибуля — 21–24 дні. Мікрозелень зрізають протягом трьох днів, аби зберегти її корисні властивості.
Дячок говорить, що разом із чоловіком вони постійно проходять навчальні курси та відвідують майстер-класи, завдяки чому допомагають своїм клієнтам розвивати культуру споживання мікрозелені та діляться порадами.
Проєкт вирощування органічної мікрозелені переміг у цьогорічному конкурсі «Битва стартапів», який проводила Хмельницька міська рада. Власники ферми отримали грант у розмірі 125 тис. грн на розвиток своєї справи.
Вертикальна ферма — це теплиця з багатоярусним розташуванням рослин, де завдяки технології контролюють клімат, воду й освітлення. Головна перевага такого методу — економне використання площі та води, незалежність від погодних умов і можливість збирати урожаї протягом року.
Нагадаємо, що на Житомирщині запустили першу в Україні надсучасну ферму.