Догори
Дати відгук

На Тернопільщині подружжя вирощує зелень не з грядки, а з… води

Все це ощадна технологія гід­ропоніки — метод вирощування рослин без ґрунту.

2 хв на прочитання26 Травня 2021, 13:36
На Тернопільщині подружжя вирощує зелень не з грядки, а з… води На Тернопільщині подружжя вирощує зелень не з грядки, а з… води
Поділитись:

Молоде подружжя Яна та Семен Гариги із села Деренівки Теребовлянського району вирощує в теплицях розмаїту зелень. Є у них рукола, м’ята, базилік, чебрець, розмарин, майоран. Плекають усе це не на грядці, а у… воді  цілий рік.

Закінчивши Національний університет біоресурсів і природокористування, агрономи, як пише wz.lviv.ua, переїхали з Києва до Деренівки. Батьки Семена на той час займалися тепличним овочівництвом. Підставляючи їм плече допомоги, новоспечені фахівці опанували так звану ощадну технологію гідропоніки — метод вирощування рослин без ґрунту.

Удома разом із батьком  побудували спеціальні теплиці. Тут на одному квадратному метрі розміщується 18 рослин. Вирощування відбувається в кілька циклів.

Складається враження, що врожай дозріває на справжніх плавучих платформах. Він колихається на воді, наче надув­ний матрац. Коріння чистеньке, тож рослини відразу готові до пакування. За таких умов дозрівання відбувається швидше, і не потрібна «підгодівля» мінеральними добривами.

Замість пропареного торфу, каже Яна, також можна використовувати кокосовий субстрат (підстилку), мінеральну вату чи звичайнісіньку марлю, котрі слід постійно зволожувати.

Тепличне господарство подружжя сьогодні нагадує оранжерею, крім того Гариги — прихильники здорового харчування, тож продукція власного виробництва спочатку з’являється на їхньому столі. Особливо, кажуть, корисні їстівні квіти.

«Настурцію слід споживати сирою — її плодоніжка солодкувата, а листя має гострий смак. Не випадково в Мексиці ця рослина вважається овочевою. Фіалками найчастіше прикрашають десерти, а суцвіття кабачків обсмажують у клярі або карамелізують», — розповідає Яна.  

До слова, на Полтавщині замість картоплі та помідорів фермери вирощують кульбабки й ехінацею (відео)

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото ілюстративне
Від форелі на Закарпатті до 2,4 млн товстолоба на Одещині: масштабне зариблення водойм
2 хв на прочитання7 годин тому
7 листопада: день народження вина «Мерло», історія та святкування
Червоне з характером: коли Мерло займає центр уваги
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
На ринку кукурудзи ціновий стрибок: українські фермери гальмують збирання в очікуванні сухого зерна
2 хв на прочитання05 Листопада 2025
Фото: ДСНС України
Двоє працівників агрохолдингу загинули на Чернігівщині, наблизившись до нерозірваного російського БпЛА.
1 хв на прочитання04 Листопада 2025
У Раді зареєстрували законопроєкт про оподаткування новостворених фермерських господарств
1 хв на прочитання04 Листопада 2025
Від початку війни в Україні з'явилося 70 нових виноробних підприємств
2 хв на прочитання04 Листопада 2025
Президент підписав євроінтеграційний Закон про підтримку аграріїв
1 хв на прочитання03 Листопада 2025
Єврокомісія не виключає судових позовів проти Польщі, Угорщини та Словаччини через заборону українського зерна
1 хв на прочитання03 Листопада 2025