Догори
Дати відгук

На Тернопільщині подружжя вирощує зелень не з грядки, а з… води

Все це ощадна технологія гід­ропоніки — метод вирощування рослин без ґрунту.

2 хв на прочитання26 Травня 2021, 13:36
На Тернопільщині подружжя вирощує зелень не з грядки, а з… води На Тернопільщині подружжя вирощує зелень не з грядки, а з… води
Поділитись:

Молоде подружжя Яна та Семен Гариги із села Деренівки Теребовлянського району вирощує в теплицях розмаїту зелень. Є у них рукола, м’ята, базилік, чебрець, розмарин, майоран. Плекають усе це не на грядці, а у… воді  цілий рік.

Закінчивши Національний університет біоресурсів і природокористування, агрономи, як пише wz.lviv.ua, переїхали з Києва до Деренівки. Батьки Семена на той час займалися тепличним овочівництвом. Підставляючи їм плече допомоги, новоспечені фахівці опанували так звану ощадну технологію гідропоніки — метод вирощування рослин без ґрунту.

Удома разом із батьком  побудували спеціальні теплиці. Тут на одному квадратному метрі розміщується 18 рослин. Вирощування відбувається в кілька циклів.

Складається враження, що врожай дозріває на справжніх плавучих платформах. Він колихається на воді, наче надув­ний матрац. Коріння чистеньке, тож рослини відразу готові до пакування. За таких умов дозрівання відбувається швидше, і не потрібна «підгодівля» мінеральними добривами.

Замість пропареного торфу, каже Яна, також можна використовувати кокосовий субстрат (підстилку), мінеральну вату чи звичайнісіньку марлю, котрі слід постійно зволожувати.

Тепличне господарство подружжя сьогодні нагадує оранжерею, крім того Гариги — прихильники здорового харчування, тож продукція власного виробництва спочатку з’являється на їхньому столі. Особливо, кажуть, корисні їстівні квіти.

«Настурцію слід споживати сирою — її плодоніжка солодкувата, а листя має гострий смак. Не випадково в Мексиці ця рослина вважається овочевою. Фіалками найчастіше прикрашають десерти, а суцвіття кабачків обсмажують у клярі або карамелізують», — розповідає Яна.  

До слова, на Полтавщині замість картоплі та помідорів фермери вирощують кульбабки й ехінацею (відео)

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
На Житомирщині запустили гігантський завод з переробки конопель. Фото: Міністерство економіки України
На Житомирщині запрацювало найбільше в Україні підприємство з переробки промислових конопель
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Максим Нікітін
Бісквітний рулет із повидлом нашвидкуруч — рецепт із розряду «гості на порозі»
1 хв на прочитання2 години тому
Арешт зернового терміналу на Одещині: майно передано АРМА. Фото: БЕБ України
В Україні заарештовано зерновий морський термінал відомого бізнесмена
2 хв на прочитанняВчора
Ліквідація нарколабораторії на Івано-Франківщині: злочинці отримали вирок. Фото: Івано-Франківська обласна прокуратура
На Прикарпатті засуджено наркоділків, які вирощували коноплю на десятки мільйонів євро
2 хв на прочитанняВчора
Салат із печінки тріски зі свіжими овочами — готується дуже швидко та легко
1 хв на прочитанняВчора
Салат з курячим філе та кукурудзою — більше не потрібно думати, що приготувати на обід чи вечерю
1 хв на прочитання16 Травня 2025
ВР підтримала законодавчі ініціативи щодо стимулювання економічного розвитку галузі рибного господарства
1 хв на прочитання15 Травня 2025
Салат із куркою та сухариками — легкий, але святковий, і готується нашвидкуруч
1 хв на прочитання15 Травня 2025