Догори
Дати відгук

На Тернопільщині подружжя вирощує зелень не з грядки, а з… води

Все це ощадна технологія гід­ропоніки — метод вирощування рослин без ґрунту.

2 хв на прочитання26 Травня 2021, 13:36
На Тернопільщині подружжя вирощує зелень не з грядки, а з… води На Тернопільщині подружжя вирощує зелень не з грядки, а з… води
Поділитись:

Молоде подружжя Яна та Семен Гариги із села Деренівки Теребовлянського району вирощує в теплицях розмаїту зелень. Є у них рукола, м’ята, базилік, чебрець, розмарин, майоран. Плекають усе це не на грядці, а у… воді  цілий рік.

Закінчивши Національний університет біоресурсів і природокористування, агрономи, як пише wz.lviv.ua, переїхали з Києва до Деренівки. Батьки Семена на той час займалися тепличним овочівництвом. Підставляючи їм плече допомоги, новоспечені фахівці опанували так звану ощадну технологію гідропоніки — метод вирощування рослин без ґрунту.

Удома разом із батьком  побудували спеціальні теплиці. Тут на одному квадратному метрі розміщується 18 рослин. Вирощування відбувається в кілька циклів.

Складається враження, що врожай дозріває на справжніх плавучих платформах. Він колихається на воді, наче надув­ний матрац. Коріння чистеньке, тож рослини відразу готові до пакування. За таких умов дозрівання відбувається швидше, і не потрібна «підгодівля» мінеральними добривами.

Замість пропареного торфу, каже Яна, також можна використовувати кокосовий субстрат (підстилку), мінеральну вату чи звичайнісіньку марлю, котрі слід постійно зволожувати.

Тепличне господарство подружжя сьогодні нагадує оранжерею, крім того Гариги — прихильники здорового харчування, тож продукція власного виробництва спочатку з’являється на їхньому столі. Особливо, кажуть, корисні їстівні квіти.

«Настурцію слід споживати сирою — її плодоніжка солодкувата, а листя має гострий смак. Не випадково в Мексиці ця рослина вважається овочевою. Фіалками найчастіше прикрашають десерти, а суцвіття кабачків обсмажують у клярі або карамелізують», — розповідає Яна.  

До слова, на Полтавщині замість картоплі та помідорів фермери вирощують кульбабки й ехінацею (відео)

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Вісім моментів, які слід враховувати, вибираючи взуття при цукровому діабеті
2 хв на прочитання15 хвилин тому
Гороскоп на тиждень 24-30 січня: Тільцям - проблеми, Рибам - спокуси
4 хв на прочитаннягодина тому
Жінка з бізнес-класу спричинила повернення літака, який летів з Маямі: лайнер розвернувся просто над океаном
1 хв на прочитання2 години тому
Несподівано: дієтолог відзначила найкорисніший напій для печінки
1 хв на прочитання4 години тому
"Тисяча Зеленського" для людей 60+: є те, що вони не зможуть купити в аптеках
1 хв на прочитання6 годин тому
COVID: статистика нових заражених приголомшує, кількість госпіталізацій зростає
1 хв на прочитання7 годин тому
Посоліть свій шампунь: як досягнути кращого ефекту, ніж за допомогою дорогих засобів догляду
3 хв на прочитання9 годин тому
Смерть від звичайних, раніше виліковних хвороб - супербактерії вбивають мільйони людей
2 хв на прочитання10 годин тому