Догори
Дати відгук

У Данії через коронавірус знищують всіх норок: чого чекати на українських хутрофермах

Тим часом в Україні функціонують хутроферми, на яких теж може спалахнути епідемія мутованого COVID-19

2 хв на прочитання05 Листопада 2020, 15:53
Фото: Радіо Свобода Фото: Радіо Свобода
Поділитись:

У Даній знищать 17 тисяч норок через те, що тварини можуть передати людям новий небезпечний коронавірус-мутант. Повідомлення з'явилося у Reuters.

Про рішення вбити усіх хутрових тварин оголосила прем'єр-міністр Метте Фредеріксен.

“Ми несемо велику відповідальність перед власним населенням, але з виявленою мутацією ми маємо ще більшу відповідальність і за решту світу”, - заявила очільниця Уряду, коментуючи непопулярне рішення. 

Таке антигуманне на перший погляд рішення Фредеріксен прийняла після того, як заслухала звіт Державного інституту сироватки крові. Науковцям вдалося виявити у крові норок мутований COVID-19. Він поширюється на людей і знижує здатність до утворення антитіл. 

На цей час вже відомо про 12 інфікованих мутованим коронавірусом, які заразилися саме від норок. 

"Найгірший сценарій - нова пандемія, яка знову починається з Данії", - сказала Каре Молбак, директор Державного інституту сироватки крові.

В Уряді поки не розробили чіткий механізм, як безпечно знищити тварин. Кажуть, що до цього залучать поліцію, армію, та охоронні структури. 

Тим часом в Україні продовжують діяти хутроферми, де тисячі норок перебувають у жахливих умовах. Зоозахисники ГО “Відкриті клітки” кажуть, що на цих фермах панують жорстоке ставлення до тварин та повна антисанітарія. Норки вимушені мешкати у вузьких тісних клітках і не мають змогу вільно рухатися. Через це тварини стресують. В умовах закритого простору вони починають агресувати одна на одну. Норки ранять слабших тварин до крові, а потім забивають на смерть і поїдають. Співробітники хутрових ферм ніяк не слідкують за цим. Трапляється, що рештки нутрощів убитих норок не прибирають з кліток із живими тваринами по кілька днів. Усе це створює сприятливі умови для поширення інфекцій серед тварин.

Екоактивісти скаржаться, що Верховна Рада досі не заборонила діяльність хутрових ферм. Хоча зоозахисники підготували всі необхідні документи, в яких чітко обгрунтували, чому такі підприємства не мають працювати в Україні. Адже вони не лише практикують жорстоке поводження з тваринами та їх вбивство, але й можуть стати вогнищем розповсюдження нових небезпечних інфекцій. 

Як ми писали раніше, хутрові ферми - це не тільки фабрики з вбивства тварин, але й підприємства, які значно шкодять екології.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.