Догори
Дати відгук

У 2024 році у лікарнях України запрацюють 24 сучасні комп’ютерні томографи

Обладнання дозволить лікарням обстежити більшу кількість пацієнтів.

2 хв на прочитання26 Грудня 2023, 08:45
В Україні запрацюють 24 комп’ютерні томографи В Україні запрацюють 24 комп’ютерні томографи
Поділитись:

В українських медзакладах у 2024 році запрацюють 24 комп’ютерні томографи. Медичне обладнання — фірми General Electric (GE) було придбано для спеціалізованих закладів охорони здоров’я.

Про це інформує Урядовий портал.

Закупівля КТ відбулася у 2023 році у рамках спільного проекту Міністерства охорони здоров’я України та Світового банку «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні».

Станом на грудень 2023 року 14 комп’ютерних томографів — вже в Україні, постачання ще 10 заплановано на 2024 рік. Наразі КТ-сканери вже встановлені та готуються до введення в експлуатацію у медзакладах Львівщини, Вінниччини, Тернопільщини, Івано-Франківщини та Закарпаття.

Вже відомо, що вже поставлені та готуються до монтажу комп’ютерні томографи у Хмельницькій обласній дитячій лікарні, Київській обласній дитячій лікарні, Калуській центральній районній лікарні, Львівському обласному клінічному діагностичному центрі, Дунаєвецькій багатопрофільній лікарні, Тернопільській обласній дитячій клінічній лікарні, Українському науково-практичному центрі ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин Міністерства охорони здоров’я України, Чернівецькій міській дитячій клінічній лікарні, Полтавській дитячій міській клінічній лікарні.

У наступному році протягом січня-лютого КТ-сканери надійдуть ще до десяти медзакладів.

Отримання комп’ютерних томографів важливе для якісного надання діагностичних та лікувальних послуг у закладах охорони здоров’я. На сьогодні наявність такого медобладнання є вимогою НСЗУ для контрактування закладу за певними пакетами Програми медичних гарантій.

Наявність обладнання дозволить лікарням охопити безоплатними обстеженнями більшу кількість пацієнтів. Також медобладнання дасть змогу швидко й достовірно виявляти різноманітні патологічні відхилення і недуги та надавати своєчасну, якісну й ефективну медичну допомогу.

Комп’ютерний томограф забезпечує візуалізацію за допомогою рентгенівського випромінювання. Проте, на відміну від традиційного рентгену, сканує органи багатошаровим методом і дає дуже детальну картинку. Програмне забезпечення робить додаткову обробку зображень.

Таким чином лікарі мають можливість бачити органи або структури не як зрізи, а як об’ємні зображення, де проблемні ділянки видно з усіх боків та з точністю до міліметра.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.