Догори
Дати відгук

Ранні херсонські кавуни стають більш доступними для споживачів

Через зростання пропозиції найближчим часом ціни можуть знизитися.

1 хв на прочитання02 Липня 2020, 13:45
pixabay pixabay
Поділитись:

Цього року сезон ранніх кавунів розпочався пізніше через холодну весну. Проте аналітики говорять про різкий спад цін на ранній кавун, вирощений у південних регіонах України, передають Українські Новини.  

Ідеться про те, що зараз на ринку є попит на «херсонський кавун», хоча українці досить консервативно налаштовані стосовно ранньої продукції. Це пов’язано з міфом, що ранні кавуни небезпечні для здоров’я через вміст нітратів.

Минулого тижня середня оптова ціна на кавун із Херсонської області України досягала 20 грн/кг. (приблизно 75 центів США), однак сьогодні його можна вже придбати навіть за 11 грн/кг (приблизно 41 цент США) за реалізації дрібним оптом і ще дешевше в разі відвантаження з господарств.  

Експерти говорять, що зараз ціни на ягоду вищі, ніж в аналогічний період 2019 року. Тоді середня оптова ціна на кавун була в півтори рази нижче.

Також експерти прогнозують, що через зростання пропозиції найближчим часом ціни можуть знизитися.

На ціни може вплинути і зниження експорту кавуна. Так, четвертий рік поспіль знижується експорт кавуна з України через посилення конкуренції на цьому ринку. У 2019 було експортовано всього 14,3 тис. тонн свіжого кавуна, хоча в 2015 році експорт досягав 29,3 тис. тонн. Основні експортні ринки збуту для українського кавуна — це Литва, Естонія, Польща та Латвія. З Білорусі, яка раніше була великим покупцем, Україну майже повністю витіснили російські постачальники кавуна.

Відомо, що українські фермери почали збирати врожай кавунів 2020 року.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.