Догори
Дати відгук

Ціна дешевого харчування: у чому небезпека ультраперероблених продуктів

Сильно оброблені харчові продукти є рушійною силою гіпертонії

3 хв на прочитання22 Листопада 2022, 11:05
Поділитись:

Відомо, що сильно оброблені харчові продукти є рушійною силою гіпертонії, ожиріння та діабету – серйозних захворювань, які є основними факторами ризику важких ускладнень COVID-19. Тему зв’язку високоочищених напоїв та харчових продуктів з надмірним споживанням та впливом на здоров’я порушила у своєму блозі на Medscape доктор філософії Мелісса М. Лейн. Її висновки ґрунтуються на новому дослідженні, яке показало, що ультраоброблені продукти також впливають і на психічне здоров’я.

Що таке ультраоброблені продукти

Ультрапастеризовані продукти виробляються на підприємствах, вони надмірно рафіновані і не містять неушкоджених чи цільних продуктів. Вони смачні, тому люди постійно хочуть з’їсти ще, не відчуваючи насичення. При цьому в них міститься надлишковий рівень цукру, насичених жирів та солі, а отже – калорій. Водночас у них зазвичай мало білка, клітковини та необхідних вітамінів та мінералів.

Прикладом таких продуктів, які у розвинених країнах становлять приблизно половину щоденних калорій, є білий високоочищений хліб, заморожені та стабільні при зберіганні, готові до нагрівання або готові до вживання страви (заморожені макаронні вироби, пироги та нагетси), страви швидкого харчування (гамбургери, піца і картопля фрі з точок швидкого харчування), пластівці на сніданок, кондитерські вироби, морси та холодні чаї.

Споживання цих продуктів в останні роки значно збільшилося, що викликає побоювання. Вони замінили значну частину свіжоприготовлених страв із необроблених або мінімально оброблених харчових продуктів, багатих на поживні речовини.

Ультраоброблена їжа та психічне здоров’я

Мелісса М. Лейн із командою нещодавно провела дослідження, яке показало, що ультраперероблені продукти пов’язані з підвищенням ризику майбутньої депресії на 22%, на розвиток якої йде від 2 до 10 років.

казати, чи змушують звичайні психічні розлади, такі як депресія, їсти більше продуктів надвисокої обробки, чи то вони викликають розвиток депресії, точно не можна. Однак люди, включені в дослідження, на момент набору не страждали на депресію, тому можна припустити, що зв’язок починається зі споживання ультрапереробленої їжі.

Зв’язок між надпереробленими продуктами та депресією підтверджує інші переконливі докази того, що традиційні та менш оброблені дієти, такі як середземноморська дієта, знижують ризик депресії та допомагають впоратися з нею. Традиційна дієта Середземномор’я включає широкий вибір овочів, фруктів та цілозернових продуктів, корисні жири (горіхи, насіння та оливкова олія) та помірну кількість молочних продуктів, риби, білого та червоного м’яса та яєць.

Можливі причини розвитку депресії

Існує безліч пояснень, чому ультрапастеризовані продукти пов’язані з депресією. Але попередня теорія підкреслює можливий негативний вплив ультраобробки на мікробіом кишківника, що в результаті призводить до запалення.

Фактично, високий рівень циркулюючого запалення спостерігається приблизно у 25% пацієнтів із депресивними симптомами. І в цьому можуть бути винні такі фактори, як низька якість дієти у поєднанні з меншою різноманітністю або меншою кількістю кишкових бактерій.

Таким чином, можна сказати, що заміна фруктового соку, картоплі фрі та рафінованого хліба на продукти, що не зазнали ультраобробки, може бути важливим фактором способу життя для захисту психічного та фізичного здоров’я.

У коментарі до статті навели слова американської шеф-кухарки Еліс Уотерс. На її думку, дешева їжа має власну ціну. І найбільша ціна – це здоров’я. Відсутність часу готувати та робити покупки – це міф про фастфуд, який змушує купувати те, що продається, при цьому втрачається елементарна навичка – вміння готувати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Скільки коштів виплатила медзакладам із початку весни
Стало відомо, скільки коштів НЗСУ виплатила медзакладам із початку весни
1 хв на прочитання4 години тому
В українських школах розповідатимуть про права дитини
В українських школах розповідатимуть про права дитини
1 хв на прочитання5 годин тому
Кабмін сьогодні на засіданні прийняв низку рішень у сфері охорони здоровʼя, агросектору та екології
3 хв на прочитання6 годин тому
Ризик розвитку раку Шкідливі продукти Поради лікаря
Зросте рівень жиру в крові та ризик розвитку раку: які частини курки краще не їсти
1 хв на прочитання15 годин тому
Всеукраїнський день психолога: модний гіпноз, техніки заспокоєння, дихальні вправи, EMDR-терапія
6 хв на прочитання16 годин тому
Їжа проти безсоння: продукти, які потрібно їсти на ніч
3 хв на прочитанняВчора
Профілактика захворювань: регулярні медичні огляди та скринінгові тести для підтримки здоров'я
1 хв на прочитанняВчора
Двох мисливців запідозрили у зараженні пріонною хворобою від оленів
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Гортензія волотиста Sundae Fraise здатна прикрасити посадки з хвойних і листопадних рослин (ФОТО)
1 хв на прочитання24 Квітня 2024
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд, які були укріплені спеціальними платформами
1 хв на прочитання3 години тому
На Одещині врятували коня, який застряг у болоті
На Одещині рятувальники витягли коня із болота (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Міністра агрополітики підозрюють у незаконному заволодінні державною землею
Міністра агрополітики підозрюють у незаконному заволодінні державною землею на майже 300 млн грн
1 хв на прочитання7 годин тому
Незаконна рибалка на озері Кугурлуй спричинила збитки рибним запасам України на більш як 350 тис. грн
1 хв на прочитання8 годин тому
Через опади у річках Буковини підійметься вода до метра
1 хв на прочитання9 годин тому
На водоймах Одеської області встановлено 1000 нерестових гнізд (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Нарубали на 900 тисяч гривень: на Буковині судитимуть експосадовця лісового господарства
1 хв на прочитання11 годин тому