Догори
Дати відгук

Ці сім овочів уповільнять старіння та зменшать запалення

Овочі, які найкраще допомагають впоратися із запаленням та сповільнити старіння.

2 хв на прочитання19 Травня 2023, 16:30
Image by jacqueline macou from Pixabay Image by jacqueline macou from Pixabay
Поділитись:

Запалення в організмі з часом може стати хронічним. І в цьому випадку у вас можуть розвинутись хвороби серця, артрит, цукровий діабет, хвороба Альцгеймера, деякі різновиди раку. Крім того, хронічне запалення здатне прискорити процес старіння. Перешкодити цьому можуть певні продукти.

Експерти-дієтологи перерахували овочі, які найкраще допомагають впоратися із запаленням та сповільнити старіння.

Морква. У ній у будь-якому вигляді міститься багато поживних речовин. Входить до складу моркви бета-каротин, який потрібен для утворення вітаміну А. При цьому відомо, що вітамін А підтримує стан шкіри та кісток, особливо з віком, має протизапальний ефект.

Болгарський перець. Це універсальний овоч, який ви можете їсти у свіжому вигляді або додати до якоїсь страви. Багатий такий перець вітамінами А та С, які вважаються натуральними антиоксидантами. Завдяки високому рівню антиоксидантів болгарський перець має протизапальні властивості.

Броколі. У дослідженні, опублікованому в Clinical Nutrition, зазначається, що паростки брокколі можуть знижувати маркери запалення – С-реактивні білки. У цій капусті багато природних сульфурофанів антиоксидантів, а також кальцію, клітковини, води.

Картопля. Відомо, що біла картопля зменшує запалення, знижує кров’яний тиск та рівень холестерину. Дослідження показують, що знизити рівень запалення та біль, особливо у людей з ревматоїдним артритом, може калій. Позитивно впливає запалення також клітковина.

Листові зелені. Це шпинат, рукола, капуста, салат ромен та мангольд. Завдяки їм ваш організм отримає безліч антиоксидантів та поліфенолів.

Часник. До складу часнику входять сірковмісні речовини, які відрізняються протизапальними властивостями. У звіті, опублікованому в Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry, зазначено, що ці сполуки можуть зміцнювати імунітет і перешкоджати зростанню деяких ракових пухлин.

Цибуля. Насамперед, у ньому міститься багато калію, який зменшує запалення. Також у цибулі є антиоксидант кверцетин, і він також знижує запальні маркери, що позитивно впливає на імунітет.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенеровано ШІ
«До справи неможливо "підшити" розбиті мрії»: експерт про те, чому жінки досі стають жертвами насильства і як це змінити
7 хв на прочитання3 години тому
Оцінка українського законодавства Європейським Союзом
ЄС оцінить відповідність українських норм у сфері харчової безпеки
1 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенеровано ШІ
Горили — лікарі: науковці з’ясували, які досягнення медицини приматів можуть бути корисними для нас
2 хв на прочитання6 годин тому
Нові соціальні гарантії для довгожителів у Польщі
Довгожителі в Польщі отримуватимуть підвищені виплати 
1 хв на прочитання8 годин тому
World Evolution Day- 24 листопада - Всесвітній день еволюції
1 хв на прочитанняВчора
Чому чоловіки залюбки дивляться порно, але засуджують порноакторок? Ось що розповідає експертка
9 хв на прочитання23 Листопада 2024
Чому іноді ми почуваємося комфортніше в темряві, ніж при світлі? Науковці  готові відповісти
3 хв на прочитання23 Листопада 2024
Зміни у маршрутах "швидкої": Ляшко розповів про нові рішення
1 хв на прочитання23 Листопада 2024