Догори
Дати відгук

Ці продукти "вб'ють" сковороду: що не можна готувати на антипригарному покритті

Дотримуйтесь цих правил і ваша сковорідка буде служити роками.

2 хв на прочитання30 Серпня 2023, 10:55
Поділитись:

Антипригарна сковорода – безцінна річ на кухні. Вона проста у використання, функціональна та довговічна завдяки здатності запобігати прилипанню їжі до поверхні. Але антипригарне покриття не таке універсальне, як може здатися на перший погляд — деякі продукти на ній не варто готувати.

Антипригарне покриття псує використання металевих або гострих інструментів. Також його не можна  сильно нагрівати — перегрів антипригарної сковороди може призвести до руйнування покриття і виділенню токсичних випарів.

Пательні можуть зіпсувати деякі продукти. Антипригарне покриття не призначене для таких продуктів:

  • Птиця з кістками. Смаження птиці з кістками, наприклад, курячих ніжок або крил, може пошкодити покриття, бо гострі кістки можуть дряпати його при приготуванні.
  • Соуси. Соуси також краще не готувати на антипригарних поверхнях, адже вони можуть карамелізуватися та прилипати.
  • Смажена ковбаса або сосиски. Жир, який виділяється при смаженні ковбаси або сосисок, може бути агресивним до антипригарного покриття, що призведе до його пошкодження.
  • Цитрусові та помідори. Кислоти можуть пошкодити антипригарне покриття, тож краще не готувати на такій сковороді кислі продукти. Наприклад,не варто жарити помідори чи додавати лимонний сік на страву.
  • Їжа з рясним використанням масла. Смаження продуктів з надмірним використанням олії або жирів може призвести до його перегріву і пошкодження покриття.
  • Запіканки. Будьте обережні та завжди перевіряйте інструкції виробника щодо можливості використання антипригарного посуду в духовці. Як правило, це вказано на звороті виробу.

Антипригарне покриття дуже ніжне і пошкодити його досить просто, що може становити небезпеку для ваших близьких. Однак є зручний лайфхак, який дозволить очистити сковороду без пошкодження.

Візьміть 72-відсоткове господарське мило та натріть на великій тертці. Мильну стружку слід покласти на сковороду з антипригарним покриттям, додати 150 мл води і довести до кипіння.

Масу потрібно помішувати до тих пір, поки мило не розчиниться і маса загусне. Потім потрібно вимкнути вогонь і дати трохи охолонути.

Потім візьміть м'яку щітку і протріть сковороду піною з обох боків, а потім залиште на 15-20 хвилин. Після цього промийте посуд під проточною водою.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.