Догори
Дати відгук

Ці 9 ознак свідчать про те, що у вас наявна гіпертонія

Гіпертонія (вона ж артеріальна гіпертензія) — актуальна і серйозна проблема, з якою зіштовхується практично кожен третій дорослий на планеті.

7 хв на прочитання21 Червня 2022, 08:11
Поділитись:

За наявності артеріальної гіпертензії судини звужуються, і щоб “проштовхнути” в них кров, серцевий м’яз починає працювати у посиленому режимі, буквально на знос. Неприємний діагноз ставиться, якщо показники кров’яного тиску перевищують 140/90 мм рт. ст. (нормою вважається 120/80).

Що означають ці дві цифри? “Верхній”, або систолічний, тиск — це тиск під час систоли (скорочення) серця, “нижній”, або діастолічний, — під час діастоли (розслаблення). Систолічний тиск завжди більший за діастолічний. “Верхнє” значення залежить від сили серцевих скорочень, а “нижнє” — від ступеня опору периферичних судин. Гіпертензія — це стабільно підвищені систолічний і / або діастолічний показники, через що страждають судини, відбуваються порушення у роботі серця, нирок, органів зору.

Якщо її не лікувати, гіпертонія може з часом збільшити ризик розвитку серцевого нападу, інсульту, захворювання нирок, серцевої недостатності, стенокардії, втрати зору і навіть сексуальної дисфункції.

Ряд органів страждає найбільше. Їх називають органами-“мішенями”: це головний мозок, лівий шлуночок серця, очі і нирки.

Так, за наявності систематичного підвищення тиску в очах порушується обмін речовин, відзначається кисневе голодування тканин, судини звужуються і ущільнюються. Усе це призводить до ураження очного дна і зниження зору.

У серці наростає маса міокарда лівого шлуночка — розвивається його гіпертрофія. Деякий час це сприяє підвищенню функції серця з метою компенсувати опір судин току крові. Згодом серцю доводиться докладати дедалі більше зусиль для проштовхування крові через артерії. Лівий шлуночок виснажується через надмірне навантаження, внаслідок чого розвиваються ускладнення: стенокардія, інфаркт міокарда або навіть може статися раптова смерть.

У нирках за підвищеного тиску судини теж звужуються і ущільнюються, часто це відбувається разом з розвитком атеросклерозу. Об’єм крові, що надходить до нирок, знижується. Тканини отримують недостатню кількість кисню. У результаті частина функціонуючої ниркової тканини заміщається на сполучну тканину, і функція нирок падає. Це неминуче призведе до самоотруєння організму.

У судинах головного мозку звуження артерій, ураження їх атеросклерозом призводить до кисневого голодування клітин. Спочатку це може проявлятися зниженням пам’яті, надмірною дратівливістю, запамороченням.

Гіпертонія має генетичний компонент, однак не є неминучою навіть для тих, хто може бути генетично схильним до неї. Часто захворювання розвивається через деякі попередні захворювання (наприклад, проблеми з наднирковими залозами або щитоподібною залозою) або нездоровий спосіб життя (часті стреси, дієти, зловживання алкоголем і паління, гіподинамію), на які не впливають гени. Хвороба є й неминучою супутницею старішання, тому що може зустрічатися навіть у молодих людей.

Як саме визначити, що у вас дійсно підвищений тиск і треба вживати заходів? Головна небезпека захворювання у тому, що розвивається воно поступово, протягом декількох років, і у багатьох протікає практично безсимптомно доти, доки не почнуться серйозні ускладнення. В цілому ж стрибки тиску легко можна переплутати з хронічною втомою — саме через таку особливість деякі експерти називають недугу “тихим вбивцею”.

Єдиний достовірний спосіб виявити гіпертонію вдома — регулярно вимірювати артеріальний тиск.

Але ж раннє виявлення гіпертонії дуже важливе, як ми вже з’ясували. Запідозрити артеріальну гіпертензію допомагають відчуття, які людина починає піріодично відчувати. Тому зверніть увагу на кілька характерних тривожних симптомів, які у будь-якому випадку повинні насторожити вас і стати приводом для звернення до лікаря, проведення додаткових аналізів і точної постановки діагнозу — особливо якщо нижчеописані фактори проявляються систематично і не поодинці, а комплексно, хоча б два зі списку.

Головний біль

Регулярний сильний головний біль у потиличній області (іноді з переходом на скроні) — зазвичай одна з найчастіших ознак гіпертонії на початкових стадіях. Біль пов’язаний зі спазмом судин головного мозку, який викликає недостатній приплив крові до мозку. Такий біль може виникати у будь-який час доби, але часто турбує у ранні ранкові години.

Біль в очах, “мушки” перед очима, затуманеність зору

Біль в очах аж до погіршення зору або почервоніння білків очей також пов’язаний з порушенням кровообігу у зонах мозку, відповідальних за сприйняття кольору. Крім того, порушується і кровопостачання тих структур очей, що сприймають світло, лопаються дрібні судини.

Шум, дзвін у вухах

Шум різного типу у вухах виникає також через звуження судин і порушення кровопостачання слухового апарату та зон мозку, відповідальних за звукосприйняття.

Кровотечі з носа

Носові кровотечі можуть бути пов’язані з різними захворюваннями, у тому числі з порушенням кровопостачання головного мозку і підвищенням тиску.

Пітливість і почервоніння обличчя

Якщо шкіра на обличчі яскраво-рожевого кольору, з можливими неправильної форми червоними плямами — це також ознака підвищеного тиску. Такі почервоніння через підвищення тиску можуть виникати раптово, різко, супроводжуючись відчуттям “жару” і пітливістю.

Задишка, плутане дихання

Прискорене дихання, задишка за наявності мінімальних навантажень можуть бути симптомами як стресу, хвилювання або перенапруги і супутниками зайвої ваги, так і ознаками гіпертензії, що насувається.

Біль в області грудей (серця)

Цей біль пов’язаний з порушенням кровопостачання серцевого м’яза (міокарда) через ті ж самі судинні спазми, які у даному випадку порушують приплив крові до серця.

Запаморочення, втрата рівноваги

Ще одна ознака, що свідчить про спазми судин головного мозку і порушення його кровопостачання.

Зменшення сечовипускання та / або кров у сечі

А ось це вже серйозні ознаки, що показують порушення кровопостачання ще одних життєво важливих органів — нирок.

Також супутніми ознаками артеріальної гіпертензії можуть бути ранкова набряклість, безсоння, постійне відчуття тривоги і страху, стукіт у скронях, стомлюваність, оніміння пальців рук і ніг, нудота і блювота…

Ті ж перераховані вище ознаки можуть бути зовсім не пов’язані з гіпертонією і бути симптомами інших станів — ось чому настільки важливо після їх виявлення не займатися самолікуванням і не ставити діагнози самостійно, а звертатися до фахівця!

Резюмуємо — близько третини дорослого населення світу має підвищений тиск. Головна небезпека цього захворювання полягає у тому, що воно часто протікає безсимптомно. Саме тому профілактика, правильне харчування і дотримання здорового способу життя необхідні буквально кожній людині. Майте вдома тонометр і регулярно вимірюйте свій кров’яний тиск, а за наявності ознак його підвищення звертайтеся до лікаря.

Стаття призначена лише для ознайомлювальних та освітніх цілей і не замінює професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть виникнути у вас про стан здоров’я.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.