Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Це П*ЗДЕЦЬ»: економіст «на пальцях» пояснює наслідки санкцій для РФ та перспективи росіян

«Це П*ЗДЕЦЬ»: економіст «на пальцях» пояснює наслідки санкцій для РФ та перспективи росіян

Єдиний плюс цієї ситуації — ті, хто ностальгував за СРСР, зможуть на своїй шкурі відчути всі його принади.

3 хв на прочитання03 Березня 2022, 17:10
На фото: Росія, Тверська область, місто обласного підпорядкування Торжок. На фото: Росія, Тверська область, місто обласного підпорядкування Торжок.
Поділитись:

Коментуючи санкції проти РФ, професор фінансів, доктор Чиказького університету Максим Миронов не зміг обмежитися літературною лексикою.

«Якщо стисло, то мій науковий висновок, як — це П*ЗДЕЦЬ. І подвійний п*здець, що жителі Росії, навіть освічені, здебільшого не розуміють, що їх чекає», — говорить він.

Економіст пояснює «на пальцях», що незабаром на росіян чекає дефіцит базових продуктів (ідеться «не про всякі айфони, імпорт яких вже заборонили, а про їжу, одяг, автомобілі, побутову техніку тощо»). Річ у тім, що Росія — дуже вбудована у світову торгівлю, і найбільші оператори вже відмовляються надсилати контейнери до РФ.

«Але навіть якщо станеться диво, і Росія знайде когось, хто готовий відправляти контейнери в Росію за три лічильники, то як за це платити?

Експортні доходи скоротяться в рази, тому що всі покупці намагатимуться відмовитися від російських товарів. Ми бачимо, що навіть непідсанкційні нафтові компанії не можуть знайти покупців на свою нафту. Газпром, головний експортер газу, вже під санкціями, тобто він взагалі незрозуміло як отримуватиме валютний виторг. Російський ЦБ накопичив величезну скарбничку, 650 млрд доларів. Тільки більше половини цих резервів вже заарештовано, а що робити із золотом — теж не дуже зрозуміло. Малий банк у світі захоче його купити у російського ЦБ, щоб самому не потрапити під санкції або величезні штрафи», — говорить Максим Миронов.

Він пояснює, що хоч Росія за минулі роки побудувала багато заводів, усі ці заводи — автомобільні, авіаційні, побутової техніки тощо — використовують активно імпортні компоненти. Тому економіст прогнозує зупинка цілих галузей найближчими місяцями «з усіма наслідками — дефіцитом товарів, масовим безробіттям, відповідно падінням збору податків і як наслідок проблеми з виплатою зарплат бюджетникам».

Окрім того, Максим Миронов передбачає припинення повітряного сполучення навіть у межах самої РФ, яке спричинить масовий вихід із експлуатації літаків — «адже вони майже всі імпортні, а Захід уже заборонив постачати запчастини».

Також економіст наголошує, що «інтернет, яким ми його знали, також прикриють». Наразі в РФ заблоковано чимало інформаційних сайтів, незабаром цей список поповнить Вікіпедія збираються відключити YouTube, уже уповільнюють Твіттер та Фейсбук.

Санкції позначаться й на сільському господарстві, говорить експерт.

«А ви знаєте, що в Росії частка імпортного насіння майже 40 %? А по картоплі частка імпортного насіння — 90 %? Тобто звичайно, щось аграрії придумають згодом, але як мінімум у короткостроковій перспективі варто очікувати на дефіцит базової с/г продукції та різкий зліт цін», — прогнозує він.

Звісно, за таких умов «усі, хто може звалити з країни, почне валити», констатує економіст.

«Уряд це розуміє, тому і ввели сьогодні купу заходів, щоб утримати айтішників. Тільки вони не спрацюють. Тому незабаром, можливо, введуть виїзні візи для певних категорій або повністю закриють країну», — передбачає експерт.

Єдиний плюс цієї історії Максим Миронов вбачає в тому, що ті, хто ностальгував за СРСР, «зможуть на своїй шкурі відчути всі його принади».

«І це буде не відносно травоїдний СРСР на кшталт Хрущова-Брежнєва-Горбачова, а СРСР, на чолі якого стоїть божевільний диктатор», — говорить він.

Також ми розповідали, що робити, якщо близькі люди у містах, які бомблять.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023