Тропічні рослини із ботсаду Гришка не переживуть зиму без підтримки мікроклімату

1 хв на прочитання14 годин тому
ФОТО: Ботанічний сад ім. Гришка (Київ)

Заклад може втрати більшу частину колекції через вимушені майбутні блекаути, які прогнозують на зиму.

Співробітники Національний ботанічний сад ім. Гришка у Києві б'ют на сполох. Заклад може втрати більшу частину колекції через майбутні блекаути. Ботсад не має джерел резервного живлення для теплових насосів, які обігрівають оранжерею. Про ризики, пов'язані з дефіцитом електроенергії в Україні, пише видання The Guardian.

4 тисячі тропічних і субтропічних рослин із колекції Ботанічного саду імені Миколи Гришка перебувають під загрозою через постійні руйнування української енергетики. Серед них – бромелії, тілландсії, зірковики, орхідеї, азалії.

Є, зокрема, рослини, привезені прямо з осередків розмноження у природі. Також у ботсаді росте 45 видів орхідеї із В’єтнаму, де середовище їхнього існування знищили. Українські фахівці розмножили їх та повернули на батьківщину. Тобто, абсолютно унікальні рослини з історією.

Науковці ботсаду наголошують, рослини із тропіків та субтропіків не здатні витримувати температури, нижчі за +10℃. Під час відключень світла у лютому один із видів азалії, виведений у Німеччині в 1930-х роках, втратив більшу частину листя.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: