Тромбоз: що це таке і як розрідити кров
Профілактика цього захворювання дуже проста, і йдеться не лише про продукти для розрідження крові.
Останнім часом майже в кожного знайдеться знайомий, який помер через тромб. Що ж таке тромбоз, чим він страшний і як уникнути цього захворювання? Ось що можна з’ясувати у медичних джерелах.
Тромбоз — це фактично утворення патологічних згустків крові, які блокують судини. По судинах перестає надходити кров до органів, у цих органах відбувається інфаркт. А ось це смертельно. Коли тромб блокує легеневу артерію, хворому вже не допомогти.
Як же уникнути тромбозів? Виявляється, профілактика цього захворювання дуже проста.
✔ Пийте більше води, оскільки це сприяє розрідженню крові. Потрібно приймати достатню кількість чистої води — приблизно 1,5 л на день без урахування інших напоїв.
Щоб перевірити, чи достатньо ви п'єте води, можна здати аналіз крові на гематокрит — це відсотковий вміст формених елементів крові в її загальному об’ємі (переважно це еритроцити). Якщо норма перевищена, то кров густа і пити води треба більше.
✔ А ось споживання кави та алкоголю, особливо пива, слід скоротити, оскільки вони мають сечогінний ефект, тобто виводять воду з організму. Фахівці радять пити не більше однієї-двох чашок кави на день, а щодо алкоголю, то тут варто обмежитися келихом червоного сухого вина за вечір.
✔ Більше ходіть пішки — це розганяє кров у ногах (а саме там переважно утворюються тромби).
✔ Вживайте продукти для розрідження крові.
- Помідори перешкоджають утворенню тромбів у серцево-судинній системі. Виявилося, що помідори (як і аспірин) сприяють розрідженню крові і до того ж (на відміну від аспірину) не мають побічних ефектів.
- Гриби розріджують кров, знижують рівень холестерину.
- Розрідження крові допомагають також ягоди журавлини, калини, обліпихи.
- Часник має здатність розріджувати кров.
- Артишок допомагає зниженню в'язкості крові та холестерину.
Також ми розповідали про три народні рецепти зниження цукру в крові.