Треба їсти: незвичайний спосіб схуднути без спорту та дієт
Дієтолог розповіла, як швидко схуднути без дієт і спорту.
Осінь — час коли стає холодніше, заняття спортом на свіжому повітрі не такі активні через дощі, а організм потребує смаколиків до кави та чаю. Що робити, щоб не набрати ваги у цей період?
Вважається, що найпростіший спосіб схуднути — припинити їсти багато та часто. Найкраще сісти на дієту та дотримуватися суворих принципів харчування протягом довгого часу. Однак такий спосіб не всім підходить: у деяких людей не вистачає витримки, щоб відмовитися від улюблених продуктів.
Між тим, за словами дієтолога Тетяни Розумовської, йти до стрункості через відмову від смаколиків і душевні муки зовсім необов'язково. Вона дала рекомендації як скинути вагу без спорту та жорстких дієт.
Дієтолог підкреслила, що найважливішими умовами правильного схуднення є наявність регулярного повноцінного сну.
«Недосипання, якщо воно систематичне, знижує рівень гормону лептину, що пригнічує апетит. Натомість зростає кількість таких гормонів, як грелін і кортизол, які посилюють голод. Крім того, надлишок кортизолу призводить, зокрема, до переїдання та збільшення жиру в області живота», — пояснила Тетяна Разумовська.
Друге правило, обов'язкове до виконання: переважання в меню овочів і фруктів, багатих на клітковину. Харчові волокна сприяють зниженню рівня холестерину та цукру у крові. А також нормалізують роботу кишківника та інших органів шлунково-кишкового тракту. Завдяки такому харчуванню людина швидко забуває, що таке відчуття голоду.
Дієтолог рекомендує щодня з'їдати по 20–40 грамів клітковини. Нагадаємо, що її багато в капусті, зеленому горошку, брюссельській капусті, броколі, спаржі, моркві та інших рослинних продуктах.
Крім цього, потрібно регулярно їсти і продукти, в яких є білок: м'ясо, рибу, сою, сир, морепродукти, горіхи та квасолю.
«Важливо, щоб у вашому раціоні було достатньо білка — від 1,2 до 1,5 грама на кілограм ваги. Це можуть бути як молочні продукти, м'ясо, риба та інші морепродукти, яйця, так і рослинний білок: різні види бобових, соя», — уточнила дієтолог.
За її словами, перетравлювання білка — довгий процес, завдяки якому відчуття насичення буде тривалим. На засвоєння білка організм витрачає більше калорій, ніж на вуглеводи.
До слова, дієтолог радить не вірити у хіт-паради «чого не можна їсти після 30 років».