Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • «Треба» не працює: експерт розповідає, як перестати намагатись мотивувати себе й почати отримувати «халявну» енергію

«Треба» не працює: експерт розповідає, як перестати намагатись мотивувати себе й почати отримувати «халявну» енергію

«Вашій енергійності можна буде лише позаздрити».

5 хв на прочитання12 Лютого 2024, 17:28
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Чому так складно буває мотивувати себе робити те, що треба, і як можна «хакнути» це? Про це розповідає кандидат медичних наук, автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров’я Андрій Біловешкін.

Він говорить, що у світі існує безліч занять, в яких ми можемо бути успішними або залишитися ні з чим. Тому мозок завжди проводить часто неусвідомлюваний аналіз імовірності отримання користі і на його основі видає нам кредит мотивації. Якщо мету визнано гідною та шанси її досягнення високі, ми сповнюємося енергією й діємо. За цей процес відповідає дофамінова система мозку, а її нейромедіатор — дофамін — можна умовно розглядати як валюту мозку.

«Як і будь-яку валюту, дофамін потрібно заробити, і його завжди не вистачає. У природних умовах дофамін виробляється тоді, коли ми робимо щось важливе і корисне для себе, прокачуючи свої навички та посилюючи ресурси: пробіглися — дофамін, виспалися — дофамін, дізналися нове — дофамін тощо. З кожної дії виділяється небагато, але якісна диверсифікація забезпечує чудове самопочуття. Зрозуміло, витрачати такою працею нажиту валюту просто так мозок не збирається. І коли ви кажете собі "треба": вивчити мову, схуднути чи опанувати нову навичку, — мозок розуміє, що це вимагатиме великих витрат енергії. Яких, можливо, зараз нема і які потрібно брати в кредит. Тому мозку простіше саботувати цілі, ніж витрачатися на їхнє досягнення», — пояснює експерт.

Андрій Біловешкін пропонує уявити дофамінову систему як банк, а префронтальну кору мозку — як підприємця. Для отримання кредиту підприємцеві важливо мати добрий бізнес-план на майбутнє: чудову ідею з високими шансами на досягнення результату. Що ширший ваш горизонт планування, що ясніше ви уявляєте, як саме збираєтеся досягти своїх цілей, як справлятиметеся з труднощами, то ймовірніше отримання кредиту довгострокової мотивації.

«Покажіть "банку", що справа виграшна, інноваційна й обіцяє великий дохід, поясніть, чому саме ви здатні впоратися з цим! Що краще ви уявляєте майбутнє, то ймовірніше його досягнення. Якщо вам важко уявити, що буде з вами за місяць, то і не сподівайтеся на мотивацію в довгострокових цілях — ваш мозок не дасть енергію, якщо ви живете одним днем. Імовірність неповернення кредиту мотивації настільки висока, що не варто ризикувати. Зверніть увагу: під ваші фантазії про те, що "одного разу прокинусь мільйонером" або "вийду заміж за принца", мозок і гроша ламаного не дасть, потрібні лише чіткі та реальні плани», — наголошує науковець.

Він нагадує, що аби отримати кредит, потрібно мати гарну кредитну історію. Тобто ви повинні мати досвід набуття таких навичок, хай і в менших масштабах. Коли ви берете під контроль навіть малий аспект своєї мети та його виконуєте, це дає вам впевненість, а для мозку покращує вашу кредитну історію: змогли бігати і займатися раз на тиждень — отже, можна дати енергії і на заняття двічі. Кредит на меншу суму отримати набагато реальніше, тому Андрій Біловешкін рекомендує зменшити запити і підвищувати їх потім поступово.

«Для отримання кредиту потрібна гарна застава та відсутність заборгованостей. Стан нашого здоров'я — це наша застава. Якщо ми якісно харчуємося, висипаємося, маємо розвинену м'язову систему, контролюємо стрес, маємо хороше коло спілкування та соціальний статус, то під ці ресурси мозок із задоволенням видасть нам мотивацію на майбутнє. Якщо ж ви насилу дотягуєте до вечора п'ятниці, щойно справляєтеся зі стресом, то вся валюта мозку йтиме на забезпечення щоденного функціонування, без відкладення запасу на майбутнє», — розповідає науковець.

Експерт підкреслює, що потрібно домовлятись, а не вибивати силою. Часто для того, щоб отримати більше ресурсів від свого організму, ми діємо грубо, змушуючи себе щось робити силою волі, примусом. Але зловживання словом «треба» призводить до падіння рівня дофаміну та сильних вольових витрат. Тому на одній силі волі у досягненні довгострокових цілей далеко не заїдеш.

Також Андрій Біловешкін застерігає тих, хто намагається обдурити дофамінову систему, вдаючись до різних стимуляторів-«халяв».

«Дофамінова халява — це все, що піднімає рівень дофаміну без реальної роботи, без зусиль. З'їли солодке — настрій піднявся, випили — покращала суб'єктивна самооцінка. Але друк нічим не забезпечених грошей завжди призводить до інфляції. Надлишок дофамінової стимуляції мозку призводить до появи залежності та ще більших розладів мотивації», — говорить науковець.

Він також нагадує, що ймовірність отримати кредит вища, коли у вас є здібність до того, на що ви його просите. Мозок оцінює це за рівнем задоволення — усвідомленого отримання задоволення при зайнятті якоюсь справою. Якщо вам щось треба, але при цьому воно зовсім не подобається, то, ймовірно, в кредиті вам відмовить. А якщо вас чогось сильно тягне, але ви не отримуєте задоволення, то ризик порушення дофамінової системи помітно зростає.

«Не шукайте мотивацію зовні — все, що вам потрібно, є у вашій голові. Сформуйте гарну кредитну історію, потренувавшись на дрібницях, навчитеся отримувати задоволення від мети, утримайтеся від зайвої стимуляції, накопичте внутрішні резерви. І потім створіть реалістичний і надихаючий бізнес-план для досягнення своєї мети. Тоді ваш мозок дасть вам таке натхнення та мотивацію, що вашій енергійності можна буде лише позаздрити. Вчіться не ламати себе, а вести переговори на рівних», — радить Андрій Біловешкін.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
День біологічного годинника: експерт розповідає, як правильно «виставити час»
4 хв на прочитання38 хвилин тому
Знижує тиск і вагу Корисні продукти Схуднення
Знижує тиск і вагу: названо дешевий продукт, який потрібно вживати щодня
1 хв на прочитаннягодина тому
Очищає кров Корисні продукти Холестерин
Є в кожному холодильнику: експерти назвали продукти, що очищають кров
1 хв на прочитанняВчора
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитанняВчора
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання26 Квітня 2024