Догори
Дати відгук

Топ- 6 продуктів, які ефективно знижують тиск

Сприяють зниженню тиску та підтримують його на оптимальному рівні певні продукти.

4 хв на прочитання26 Серпня 2023, 19:30
Поділитись:

Багато хто для зниження тиску вживає спеціальні таблетки. Але правильне харчування це один із ключових чинників для запобігання ризиків.

Сприяють зниженню тиску та підтримують його на оптимальному рівні такі продукти:

Звичайна питна вода. Вживати достатню кількість рідини необхідно щодня. Оскільки через брак води мозок може підтримати кров'яний тиск вище за норму, щоб забезпечити кровопостачання в органи. Що і призводить до підвищення АТ.

Зелені овочі. Для людського організму корисні будь-які фрукти та овочі. Але від підвищення тиску найкориснішими будуть рукола та броколі. Також не буде зайвим вживання картоплі - найбільше корисних речовин у молодій відвареній. А ось від смаженої на великій кількості соняшникової олії краще відмовитися.

Червоні ягоди. Особливо корисними для гіпертоніків є такі смаколики, як чорниця, журавлина, горобина, полуниця, глід і калина. Вони містять багато флавоноїдів - природних сполук, що знижують тиск і запобігають розвитку гіпертонії.

Знежирене молоко, йогурти та сир. Кальцій, калій і магній, що містяться в кисломолочних продуктах, позитивно впливають на роботу серця і судин. Учені Бостонського університету з'ясували, що вживання навіть невеликої кількості йогурту (2 порції на тиждень) знижує ризик розвитку гіпертонії та її небезпечних наслідків у середньому на 20%.

Цитрусові фрукти. Найкорисніше мати в раціоні грейпфрути, мандарини, апельсини та лимони. Вони наповнені корисними речовинами, які оздоровлюють серце, зокрема внаслідок зменшення високого кров'яного тиску.

Морепродукти та нежирна риба. Гіпертонікам рекомендують додати в раціон запечену рибу. Велику кількість калію містять тріска, хек і скумбрія. Від солоних страв краще відмовитися, а саме від лосося, скумбрії, свіжого оселедця, озерної форелі, сардин і тунця.

Продукти, що підвищують тиск

З проблемою зниженого тиску стикається також багато людей. Причини гіпотонії можуть бути різними. Підвищити низький артеріальний тиск допоможуть фізична активність, біг, зарядка і харчування, в раціоні якого присутні такі продукти:

Кава і чай - один із найпростіших варіантів підвищити артеріальний тиск гіпотоніку. Як альтернативу можна використовувати міцний чорний чай, який рекомендують заварювати не менше 5 хвилин.

Енергетичні напої та алкоголь. Вони містять велику кількість кофеїну, що швидко підвищує артеріальний тиск. Зокрема, алкоголь в екстреній ситуації може миттєво підняти показник тиску. Приміром, гіпотоніку достатньо випити близько 50-100 г коньяку або вина. Однак не слід використовувати цей метод, адже алкоголь шкідливий для організму та здатен викликати залежність.

Часник і спеції. За хронічної гіпотонії радять з'їдати 1-2 зубчики часнику щодня. Крім цього, до раціону слід додати в невеликій кількості прянощі та спеції, такі як гірчиця, чорний і червоний перець, хрін, цибуля та кориця.

Солоні продукти. Сіль дуже швидко підвищує тиск, тому може виявитися справжнім порятунком для гіпотоніків. У разі падіння тиску можна з'їсти невеликий шматочок оселедця, солоного огірка, бринзи, фети або ложку соєвого соусу. Однак не варто зловживати цим методом, особливо літнім людям.

Шоколад і солодощі. Вживання цукру, меду та солодких кондитерських виробів у великій кількості підвищує артеріальний тиск. Їх радять вживати, коли людина відчуває надмірну втому та млявість.

М'ясо та сало. Людям зі зниженим тиском радять додавати ці продукти до щотижневого раціону. Бо м'ясо багате на білки, жири, вітаміни групи В і залізо. При цьому залізо легко засвоюється, що дуже важливо для тих, у кого низькі показники не тільки тиску, а й гемоглобіну та прояви анемії.

Отже, з огляду на особливість вищенаведених продуктів для гіпотоніків, слід зазначити, що ними зловживати не можна. Адже окрім позитивного впливу, залишається й другий негативний бік медалі: так от алкоголь спричиняє залежність, надмірне споживання м'яса, жирної їжі та солодощів здатні призвести до ожиріння чи цукрового діабету. Тому за низького артеріального тиску раціон має бути збалансований і містити невелику кількість продуктів, які підвищують артеріальний тиск за прийом.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Найкорисніша ягода Запобігає старінню Поради Дієтолога
Дієтолог назвала найкориснішу ягоду, яка запобігає старінню
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
Загинули 456 українських атлетів і тренерів національного рівня — в.о. міністра у справах молоді та спорту
1 хв на прочитання6 годин тому
Чоловік убив дружину
Через звернення до поліції, чоловік, погрожуючи лезом зґвалтував та убив дружину
1 хв на прочитанняВчора
Загинув курсант одеської Військової академії
Парашут зачепився за гелікоптер: ДБР розслідує загибель курсанта одеської Військової академії
1 хв на прочитанняВчора
Смертельний гемолітичний стрептокок рекордними темпами поширюється Японією
1 хв на прочитанняВчора
Як гаряча їжа руйнує організм
1 хв на прочитанняВчора
Немовля із вадою діафрагми, що посунула внутрішні органи і не давала дихати, прооперували прямо в кювезі реанімаційного відділення
2 хв на прочитанняВчора
8 причин, чому ви не висипаєтеся і як цьому запобігти
6 хв на прочитанняВчора