Догори
Дати відгук

То спека, то холод: як мінімізувати шкоду для здоров’я

Лікар розповідає, кому і чим небезпечні перепади температур

6 хв на прочитання14 Липня 2020, 16:51
Поділитись:

Останні кілька днів були дуже контрастними – температура впала від +37°С до +10°С. Багато для кого це означає не лише дістати з шафи демісезонне пальто, а й викликати «швидку». Про те, чому так відбувається, хто перебуває в групі ризику і як запобігти виникненню проблем через перепад температур, GreenPost розповів сімейний лікар Роман Мільчев.

Кому «ні холодно, ні жарко»

Умовно здорові люди розраховані на перепади температури. Це нормально, тому що ми живі і весь час перебуваємо у взаємодії з природою – на нас діє магнітне випромінювання, ультрафіолетове випромінювання тощо, і наш організм таким чином тренується. Але, звісно, коли людина має якісь хронічні захворювання, треба берегтися. Хоча різке похолодання від +35°С до +10°С може впливати на життєдіяльність будь-якої людини, навіть здорової.

Чим загрожує спека

Вона більше «б’є» по ослаблених, ніж холод. Враховуючи спеку, насамперед слід пам’ятати про ризик теплового удару та вплив спеки на втрату електролітів – магнію, калію – що своєю чергою приводить до погіршення роботи серця, ендокринної системи, загального самопочуття.

Тому є рекомендації, прописані як на сайті ВООЗ, так і на сайтах наших лікарів – як поводитися в період спеки.

Бажано свою активну діяльність вести з 8 до 11 години ранку, а також після 17. Якщо ж такої можливості немає, і вам доводиться виходити у спеку, перше правило – одягатися по погоді: одяг має бути не скутий, легкий, із натуральних волокон. Друге: носити головний убір, бажано з широкими крисами і світлих тонів, бо темні, як ми знаємо, притягують багато ультрафіолету. Третє: завжди мати при собі воду, яка допоможе поповнювати запас електролітів. Можна трішки її підсолювати, але з цим можна переборщити і мати вже інші проблеми. До речі, у продажу є розчини, які відновлюють електролітний баланс, їх можна брати з собою у пляшці. Але воду треба не просто взяти з собою, а якщо реальна спека – +32-35°С – то навіть не відчуваючи спеки, маленькими порціями її потрібно пити кожні 20 хвилин.

Якщо ви маєте будь-яке хронічне захворювання – серцево-судинної системи, гіпертонію (до речі, через гіпертонію у нас смертність дуже висока, це серйозна проблема), ви мусите неодмінно приймати всі свої ліки. Якщо ж починаються такі аномальні погоди – спека, холод – це впливає на серцево-судинну систему, тому деякі дози препаратів (а люди, котрі потерпають від серцево-судинних захворювань, знають, про які препарати я кажу) потрібно відрегулювати, звернувшись до свого лікаря. Є й такі моменти: людина може приймати у звичайному дозуванні засоби від тиску, тут почалася спека, це сприяє вазодилатації (коли судини розширюються на поверхні шкіри, від цього тиск падає на 10-15 мм ртутного стовпчика), а пацієнт за старим дозуванням приймає препарати від тиску. Відповідно тиск падає ще більше. Людині стає погано, від цього потерпає і мозок, і серцево-судинна система. Тому під час аномальної спеки всі хронічно хворі мають проконсультуватися зі своїм лікарем щодо дозування препаратів: від них не можна відмовлятися, але дозування можна зменшити.

У раціоні має бути легкозасвоювана їжа, яка не дає великого навантаження на шлунково-кишковий тракт. Варто включити у раціон більше рослинної їжі. Фрукти, овочі, фруктово-овочеві смузі – це водночас тамує спрагу, дає відчуття ситості і містить мікроелементи, потрібні для роботи всього організму.

Якщо ви пенсіонер, перебуваєте вдома і не маєте кондиціонера, потрібно правильно охолоджувати приміщення. Бажано робити це вночі – шляхом скрізного провітрювання. Максимально ефективним вважається найпрохолодніший час доби – з 4 до 6 ранку. У цей час температура майже завжди найкраща для того, щоб охолодити приміщення.

Можна користуватися вентилятором – він менш коштовний, ніж кондиціонер, але пам’ятайте: після +32°С він не такий ефективний, тому треба додатково пити воду бодай кожні 20-30 хвилин, навіть залишаючись удома.

Протягом дня зачиняти віконниці та вікна, щоб прямі сонячні промені не потрапляли у кімнату і вона не перегрівалася.

Завжди мати при собі зволожуючий спрей, прискати на шкіру.

Чим небезпечний холод

Холод, звичайно, сам собою влітку нам не загрожує. Але якщо перепади температури перевищують 15°С – усе, що до 15°С, організм тренує, загартовує – то люди, які потерпають від хронічних захворювань (проблеми із щитовидною залозою, серцево-судинним, з хронічним порушенням мозкового кровообігу), починають на це реагувати. Навіть змінюється склад крові при нижчій температурі – рівень кисню знижується, тому захворювання загострюються. Відповідно коли йдуть сильні похолодання, потрібно адекватно одягатися – але тут важливо не перегрітися, бо деякі люди вже почали носити зимове взуття. Це пов’язано з порушенням мікроциркуляції у літніх людей (особливо в ногах), і вони навіть улітку можуть мерзнути в ноги. Тому ця температура, яка опустилася до 10 градусів, посилює бажання взути валянці.

Що робити, коли температура скаче

Перепади температур в усьому світі вважаються проблемою, яка реально впливає на самопочуття людей. Хоча, як ми вже говорили, первісно людський організм пристосований до таких перепадів, але більшість із нас має якісь хронічні захворювання, тому до цього слід поставитися насторожено. Для молоді перепади температур особливого значення не мають: організм здоровий, загартований якоюсь мірою, адаптований до цих перепадів. Здебільшого застереження стосуються дітей та осіб похилого віку. Згадаймо, як у Європі в 2003 р. 70 тисяч людей померло від спеки. Тому молоді мають дбати про себе, не наражатися на ризик, але пам’ятати про дітей – стежити за станом здоров’я, давати вчасно пити, не гуляти в спеку, вдягати легкий одяг, не навантажувати їжею (нічого страшного, якщо дитина пропустить обід – нагуляє апетит і ввечері поїсть). А враховуючи наші реалії, також бути трішки людянішими – допомагати літнім людям (наприклад, із купівлею продуктів), бо не в усіх є кондиціонери чи інші методи охолодження вдома, тому вони можуть від цього потерпати.

Якщо ж ваші близькі мають хронічні захворювання, порадьтеся з лікарем щодо діагнозів своїх родичів у період перепадів температур.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання9 хвилин тому
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання3 години тому
Оформлення інвалідності Викрили групу Медиків підроблені Документи
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання3 години тому
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання12 годин тому
У Києві викрито незаконне казино під прикриттям спортклубу
1 хв на прочитанняВчора
Хвороба, що поширюється світом: сьогодні Всесвітній день боротьби проти малярії
2 хв на прочитанняВчора
Унікальне ДНК людини відповідає за таланти, допомагає ловити злочинців, визначає хвороби до народження
5 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Лісовий сектор Екопроєкт Німеччина та Україна
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання58 хвилин тому
Понад 80 % збитків, завданих екстремальними погодними умовами в Азії, були спричинені повенями і штормами, згідно зі звітом ООН. Фото: Husnain Ali/AFP/Getty Images
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитаннягодина тому
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання4 години тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання5 годин тому
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання6 годин тому
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання6 годин тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання7 годин тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання8 годин тому