«Також можна додати ботокс і досягти ефективності 90 %»: невролог пояснює, чому антидепресанти помічні від мігрені

2 хв на прочитання08 Липня 2024, 16:10
Зображення згенеровано ШІ

«Але в будь-якому випадку таблетки — це не панацея».

У деяких ситуаціях лікарі призначають антидепресанти для того, щоби знизити інтенсивність нападів мігрені. Коли до цього вдаються і як це працює, розповідає лікар-невролог Микола Федоров.

Призначити такі препарати можуть при хронічній формі мігренозного болю — коли голова болить більше 15 днів на місяць, тобто нападів може бути всього 5, але кожен із них триває по 3 дні.

Окрім того, виписати антидепресанти невролог може, якщо нападів багато, людина приймала велику кількість знеболювальних і як наслідок виник абузусний головний біль. У цьому випадку антидепресанти взагалі завжди повинні мати як основний препарат.

Чому вони допомагають? Одна з причин виникнення мігрені — це поява великої кількості запального білка CGRP, який виділяється на нервах — лицьовому, трійчастому, потиличному, по шиї, по скроневій зоні, у мозковій тканині, у таламусі. А антидепресанти блокують виділення цього запального білка, а також загалом підвищують больову стійкість нервової системи, тобто біль легше зноситься.

Як правило, неврологи призначають їх курсом, часто доповнюючи ще чимось профілактичним: це може бути антидепресант + конкор (препарат для стабілізації пульсу) або анаприлін (для лікування високого тиску) або протиепілептичні препарати. Завдання лікарів — досягти майже повного ефекту, більше 70 %. Тобто, грубо кажучи, з 10 болів 7 має піти. Також можна на додачу використовувати ботокс і досягти ефективності 90 %.

«Але в будь-якому випадку таблетки — це не панацея. Обов'язково треба виявляти тригери мігрені, вести щоденник, тому що в більшості випадків біль щось провокує. Можливо, у пацієнта занадто великі перерви в їді, і тригер його мігрені — голод. Можливо, він працює у дуже задушливому приміщенні. Або любить вино із твердим сиром. І як тільки тригер виявляється, він виключається із життя людини назавжди», — говорить лікар.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: