Догори
Дати відгук

Синдром «розбитого серця»: хто у небезпеці та як лікується

Існує тісний зв'язок виникнення порушення зі стресом.

2 хв на прочитання07 Червня 2021, 06:52
Фото: Styler Фото: Styler
Поділитись:

Синдром «розбитого серця» або Синдром Такоцубо  викликається сильним емоційним потрясінням, не обов’язково нещасливим коханням, наслідки якого можуть викликати серцеву недостатність. Про це пише itmed.org.

Синдром Такоцубо  — це патологічний стан, для якого є характерним дисфункція лівого шлуночка й імітація серцевого нападу. За статистичними даними, найбільше шансів бути ураженими цим синдромом мають жінки після 50 років.

Також підвищуються ризики розвитку синдрому у людей, які мають нестійкий психоемоційний стан та захворювання неврологічного або психіатричного характеру.

Назва захворювання — такоцубо — походить від пастки для восьминогів, яка має форму горщика з вузьким горлом. Такі зовнішні зміни відбуваються під час захворювання з лівим шлуночком.

Причини

Точної причини розвитку синдрому Такоцубо не встановлено, однак існує тісний зв'язок виникнення порушення зі стресом. Так у разі впливу стресового фактора у кров потрапляє надмірна кількість гормону стресу — катехоламіну. Це спричиняє спазм коронарних артерій, порушення функціонування лівого шлуночка (тимчасово) та розвиток симптомів, які нагадують серцевий напад.

Прояви

До основних скарг, які виникають у разі розвитку патології належать печіння в грудях і гострий біль, який іррадіює в ліву руку; покриття липким холодним потом, блідість шкіри; прискорене серцебиття; задишка; зниження артеріального тиску.

Для лікаря важливо провести диференціальну діагностику. Адже синдром «розбитого серця» за своїм перебігом нагадує інфаркт міокарда. Однак у коронарних артеріях не спостерігається розвиток атеросклеротичного стенозу, наприклад, як у разі інфаркту.

Також відмінністю синдрому є те, що у більшості випадків попередньо хворі переживали сильне емоційне потрясіння (емоції щастя також не є винятком). Тож щоб виключити серцевий напад, проводиться ряд інструментальних методів дослідження: ЕКГ, коронарна ангіографія.

Існують ризики розвитку шлуночкової тахікардії, набряку легень або утворення тромбу. Не є винятком летальний результат захворювання. Тому не варто недооцінювати це порушення.

Тактика лікування полягатиме у проведенні медикаментозної терапії, наприклад, призначення бета-блокаторів, інгібіторів АПФ. Це дає змогу покращити стан коронарних судин.

Профілактика

Важливо вміти контролювати свою реакцію на стрес: приділити увагу фізичним навантаженням; знаходити час на відпочинок; не придушувати виниклі емоції, особливо уникання стресових ситуацій стосується жінок у періоді менопаузи.

Синдром «розбитого серця» може бути тимчасовим явищем, коли серце відновлюється через декілька тижнів-місяців самостійно, або спричинити смерть. Тому важливо звертати увагу на виниклі дискомфортні відчуття, вчасно звертатися до лікаря та проходити профілактичні огляди.

Нагадаємо топ-7 продуктів для зниження рівня холестерину. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.