Догори
Дати відгук

Симптоми коронавірусу: четверта ключова ознака інфекції

Вчений закликав звертати найпильнішу увагу на подразнення шкіри

2 хв на прочитання24 Жовтня 2020, 22:45
Поділитись:

До списку з трьох ключових ознак зараження коронавірусом вчені вважають за потрібне додати четвертий - ураження шкіри. Про це повідомляє видання Express (Великобританія).

Британська Національна служба охорони здоров'я рекомендує діагностувати коронавірусну інфекцію за трьома ключовими симптомами - це висока температура, новий сухий кашель, втрата нюху і почуття смаку. Наукові фахівці Королівського коледжу Лондона вважають, що потрібно визнати ключовим симптомом ковіда і четвертий маркер,  мається на увазі зміна в стані шкіри. До такого висновку вони прийшли, зібравши і проаналізувавши інформацію про майже 12 000 чоловік з висипанням на шкірі, які пройшли тестування на COVID-19.

Їх робота по вивченню можливих симптомів коронавіруса показала, що інфекція провокує появу шкірних висипань, які можна розділити на три категорії.

Висип на кшталт кропивниці. Дане порушення характеризується раптовою появою на шкірі горбків, які з'являються і зникають досить швидко протягом декількох годин, зазвичай викликаючи сильний свербіж. Висип цього типу часто починається з сильного свербіння долонь або підошв, може вражати будь-яку частину тіла, сприяти набряку губ, повік.

Висип на кшталт вітряної віспи. В її випадку невеликі  червоні горбки, які  зудять, виникають де завгодно на тілі, але вважають за краще концентруватися на ліктях, колінах, тильній стороні кистей і стоп. Висипання можуть зберігатися протягом декількох днів або тижнів.

«Ковід пальців». Цим терміном дерматологи називають роздратування шкіри на пальцях рук і ніг, червоне або пурпурне, нагадує обмороження, часом хворобливе, але зазвичай не викликає свербіння. Даний тип висипу найбільш часто зустрічається у молодих людей.

Керівник дослідження, доктор Маріо Фалчі, зазначив, що заражені коронавірусом пацієнти, у яких виявлявся висип, страждали від нього значно довше, ніж це відбувається в обставинах, коли роздратування шкіри стає результатом інших захворювань. Вчений переконаний, що мінливий стан шкіри має бути офіційно визнано четвертою ключовою ознакою коронавірусної інфекції

«В силу деяких факторів шкіра не була врахована як важливий орган-мішень для COVID-19 і не стала діагностичним інструментом. Однак, хоча шкірні висипання як симптом  ковіда менш поширені, ніж лихоманка, цей симптом є  більш специфічний  для нього і триває довше », - констатував експерт.

Вчений закликав звертати найпильнішу увагу на подразнення шкіри у вигляді висипу з безлічі червонуватих плям або горбків на тілі - особливо, якщо висип проявляється в поєднанні з респіраторними симптомами.

До слова, є простий спосіб розпізнати заражену на COVID людину.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Вітрова електростанція на Полтавщині. Фото ілюстративне
Для будівництва вітрової електростанції на Полтавщині виділять 47 тис. га
1 хв на прочитання12 хвилин тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання4 години тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання5 годин тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання6 годин тому
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання6 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання7 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання8 годин тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання8 годин тому