Класичний рецепт рульки передбачає гарнір із капустою чи картопляним пюре, страва повинна мати рум'яну скоринку і готується в духовці кілька годин.
Однак свинячу рульку можна приготувати по-різному: обсмажувати в сковороді, тушкувати в мультиварці, запікати у фользі чи рукаві. Рулька поєднується з багатьма гарнірами — від салату та соусу до картоплі та сочевиці. Її подача на стіл завжди дуже ефектна. «Здорові люди» пропонують кілька рецептів свинячої рульки та діляться тонкощами її приготування.
Тривалий час приготування рульки зумовлений товщиною м'яса та кількістю колагену у волокнах. Стандартна вага задньої рульки близько 1,5 кг, передньої — близько 1 кг.
Як правило, задня рулька ніжніша і соковитіша, тому з неї готують другі гарячі страви. Передня підходить для супів і холодців.
При виборі рульки звертайте увагу на те, щоб жиру було не дуже багато. Шкірка має бути світлою і без плям.
Рулька молодої тварини має рожевий рівномірний колір із тонкими прошарками жиру. Якщо на неї натиснути пальцем, на свіжому м'ясі вм'ятина швидко виправиться, а на старому довго триматиметься.
На зрізі м'ясо має бути завітряним. Якщо м'ясо темне, а жир жовтий, значить, тварина була старою або це кнур. Вага та розмір такої рульки буде більшою, але якість гірша.
До запеченої в духовці рульки чудово підійде картопля й овочевий салат.
Інгредієнти:
рулька — 1 кг;
часник — 5 зубчиків;
гірчиця — 3 ст. л.;
олія — 2 ст. л.;
чебрець — 1 ч. л.;
спеції для м'яса;
сіль, чорний перець.
Приготування.
Рульку промити й обсушити.
Часник розібрати на зубчики, кожен розрізати подовжньо. У кермі зробити надрізи та вставити в них шматочки часнику.
Олію змішати з гірчицею, спеціями та чебрецем. Отриману масу втерти в рульку, потім загорнути в харчову плівку і залишити на ніч у холодильнику.
Вранці плівку прибрати і загорнути рульку у фольгу. Випікати в розігрітій до 180 °C духовці в режимі гриль близько 1,5 години. Хвилин за 15 до готовності фольгу відкрити або зняти, щоб рулька зарум'янилася.
Знадобиться велика глибока сковорода з антипригарним покриттям.
Інгредієнти:
рулька — 1 шт.;
овочевий бульйон — 500 мл;
біле сухе вино — 1 склянка;
вершкове масло — 30 г;
борошно;
сіль, перець.
Приготування.
Рульку помити, обсушити й обваляти в борошні.
На сковороді розігріти олію й обсмажити рульку до золотисто-коричневого кольору. Потім витягти її на тарілку, а зі сковороди видалити ложкою зайвий жир.
У соус, що залишився від рульки на сковороді, вилити вино і розмішати. Викласти туди рульку і додати гарячий овочевий бульйон. Всипати сіль і перець, накрити кришкою й тушкувати на слабкому вогні 3 години.
Наприкінці приготування, окрім м'якої рульки, має вийти глазурований соус, який можна буде подати окремо.
Інгредієнти:
рулька — 1 шт.;
біле вино — 250 мл;
морква — 1 шт.;
маленькі кабачки — 2 шт.;
білі цибулини — 2 шт.;
стебло селери — 1 шт.;
гілочка розмарину — 1 шт.;
листочки шавлії — 2 шт.;
ягід ялівцю — 5 шт.;
лавровий лист — 1 шт.;
гвоздики — 2-3 шт.;
олія — 3-4 ст. л.;
великий помідор — 1 шт.
Приготування.
На обробній дошці нарізати не надто тонкими скибочками моркву та кабачок. Цибулю почистити й нарізати часточками, стебло селери — кубиками. Змішати всі овочі у мисці.
Зробити з марлі мішечок і викласти в нього гвоздику, розмарин, шавлію, ягоди ялівцю та лавровий лист.
Помідор розрізати та видалити рідку частину з насінням. Нарізати на кубики.
У скороварку налити олію і викласти кермо. Додати вино та помідор, пакетик із приправами, сіль за смаком і закрити скороварку.
Готувати 25 хвилин, потім зняти кришку і додати нарізані овочі. Не закриваючи каструлю, готувати ще 6-7 хвилин.
При купівлі головне — вгадати з розміром, аби рулька помістилася в чашу мультиварки.
Інгредієнти:
свиняча рулька — 1 шт.;
вода — 1,5 л;
морква — 1 шт.;
цибулина — 1 шт.;
селера стебла — 2 шт.;
лаврові листи — 2 шт.;
горошини запашного перцю — 5 шт.;
соєвий соус — 2 ст. л;
олія — 2 ст. л;
часник — 2 зубчики;
гірчиця — 1 ч. л;
мед — 1 ч. л;
паприка — 1 ч. л;
сіль — за смаком.
Приготування.
Моркву та цибулю почистити і нарізати разом із селерою на кілька частин.
Рульку промити й обсушити. Викласти в чашу мультиварки, додати овочі, воду, лавровий лист і перець. Води може знадобитися більше чи менше — орієнтуватися краще по рульці, вона має бути повністю вкрита.
Закрити та виставити програму «Тушкування». Залишити рульку на 2,5 год і постаратися її не відкривати.
У мисці змішати соєвий соус, олію, мед, гірчицю, паприку та подрібнений часник. Ретельно перемішати.
Після того як рулька приготується, акуратно дістати її і змастити приготованим соусом.
Бульйон із мультиварки процідити через ситечко в іншу посудину. Овочі можна викинути, а бульйон використовувати для приготування інших страв чи заморозити.
Змащену рульку викласти в чашу мультиварки і готувати при закритій кришці на режимі «Смаження» 15-20 хвилин. Відкривати і перевертати рульку в процесі приготування можна і потрібно для того, щоб вона рівномірно засмажилося.
Свинячу рульку краще замаринувати заздалегідь, аби вона просочилося спеціями.
Інгредієнти:
рулька — 1 шт.;
зубчики часнику — 4 шт.;
гілочка розмарину (або 1 ч. л. сухого);
кмин — 1 ч. л.;
чебрець — 1 ч. л.;
соєвий соус — 2 ст. л.;
олія — 2 ст. л.;
сіль;
перець.
Приготування
Рульку помити й обсушити паперовим рушником.
Часник почистити та розрізати кожен зубчик. У рульці зробити надрізи й уставити в них шматочки часнику.
Розмарин, чебрець і кмин злегка потовкти у ступці та змішати з соєвим соусом. Намастити рульку. Загорнути у харчову плівку та прибрати в холодильник на півгодини, а краще на кілька годин. Оптимально замаринувати рульку напередодні ввечері.
Потім рульку перекласти в рукав для запікання йзав'язати краї. Кілька разів проколоти і помістити в жаростійкий посуд.
Поставити в розігріту до 180 °C духовку та випікати близько 2 годин — залежно від духовки.
Незадовго до готовності рукав зверху можна розірвати і дати рульці зарум'янитися.
Більше новин читайте на GreenPost.