Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Страта 14-річного хлопчика, зґвалтування 4-річної дівчинки, удари по цивільних: що комісія ООН розповіла про військові злочини рашистів

Страта 14-річного хлопчика, зґвалтування 4-річної дівчинки, удари по цивільних: що комісія ООН розповіла про військові злочини рашистів

Для українців нічого нового, але в ООН варто послухати.

4 хв на прочитання22 Жовтня 2022, 18:47
Поділитись:

Комісія ООН із розслідування порушень в Україні опублікувала першу доповідь. У ній аналізуються військові злочини, скоєні у Київській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях у лютому-березні. За даними комісії, відповідальність за переважну більшість задокументованих злочинів лежить на російських військових. «Агентство. Новини» наводить перелік злочинів російських військ із цієї доповіді.

Страти. У всіх чотирьох областях України експерти ООН виявили випадки страт. Крім убивств у Бучі, комісія знайшла переконливі свідчення подібних злочинів у 16 ​​інших населених пунктах. У вбитих зафіксовано вогнепальні поранення голови, тупі травми та порізи на горлі. Більшість жертв — чоловіки, але серед убитих є також дві жінки та 14-річний хлопчик.

Більшість позасудово страчених загинули поруч із місцем допиту чи утримання. Але є й випадки вбивств у громадських місцях. Так, у селі Веселе Харківської області російські військові витягли людину з автобуса, який перевозив людей до Росії. Солдати побили та застрелили чоловіка на очах пасажирів, після чого повідомили їм, що вбитий передавав інформацію ЗСУ.

У селі Вишневе на Чернігівщині російські військові розстріляли двох дорослих братів і поранили третього. Вони були затримані під час спроби знайти причетних до нападу на російський конвой. Чоловіків закопали у неглибокій могилі, що дозволило третьому братові вибратися та вижити.

Удари по цивільному населенню. Комісія задокументувала випадки обстрілу цивільних об'єктів. Наприклад, 17 березня 2022 року російські війська обстріляли касетними боєприпасами дитячу лікарню у Чернігові. Під ударом опинилися люди, котрі стояли в черзі за водою. Декілька людей загинули, постраждали кілька десятків, у тому числі четверо дітей. Днем раніше такий же обстріл зазнали понад 200 мешканців Чернігова, які стояли в черзі за хлібом. Було вбито 14 мирних жителів, 26 отримали поранення.

Через удари по цивільній інфраструктурі загинули щонайменше 1495 людей. Це 70 % загиблих цивільних у регіонах, що вивчаються.

У всіх областях зафіксовано численні випадки обстрілу російськими солдатами цивільних автомобілів.

У березні російські солдати замкнули 365 мирних громадян у підвалі школи у селі Ягідне Чернігівської області, розмістивши на першому поверсі тієї самої будівлі військовий штаб. Із цієї території військові завдавали ударів по українських позиціях, наражаючи на ризик сотні мирних громадян.

Зґвалтування. У доповіді наводяться випадки зґвалтування російськими військовими. У Київській області два російські солдати кілька разів зґвалтували 22-річну жінку та її чоловіка, після чого змусили пару вступити в статевий зв'язок у їхній присутності. Потім один із солдатів змусив їхню чотирирічну дочку зайнятися з ним оральним сексом. Комісія розслідує ще три заяви про зґвалтування жінок і дівчат-підлітків російськими військовими у тому ж селі.

В іншому селі під Києвом солдати силою привели двох жінок до будинку, який служив базою військових, і зґвалтували. Перед цим чоловіка однієї з жінок застрелили на її очах.

У Київській області на початку березня двоє російських військовослужбовців убили чоловіка, після чого багаторазово ґвалтували його 33-річну дружину. Комісія ООН уточнює, що особу одного з передбачуваних злочинців уже встановлено, і проти нього заочно порушено кримінальну справу. У тому ж селі російські солдати увірвалися до будинку 56-річної жінки і піддали її груповому зґвалтуванню. Через два тижні жінка дізналася, що її чоловіка було піддано тортурам і страчено.

У двох областях комісія вивчала випадки зґвалтування жінок віком від 80 років. В одному випадку 83-річну жінку зґвалтували у будинку, де також перебував її чоловік-інвалід. В іншому випадку сусіди знайшли тіло частково роздягненої жінки похилого віку з кров'ю біля піхви. На прохання сім'ї влада не проводила повного розтину.

У Чернігівській області командир підрозділу неодноразово піддав сексуальному насильству 16-річну дівчину і погрожував вбити членів сім'ї, які намагалися її захистити. На Харківщині комісія розслідує справу про неодноразове зґвалтування протягом трьох місяців дівчинки-підлітка.

Смерть дітей. Комісія підтвердила смерть 112 дітей.

Тим часом експерти пояснюють, що спільного в ураженні мирних цілей в Україні іранськими дронами та падінням літака в Єйську.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023