Догори
Дати відгук

Страшне слово «тромбоз»: як від нього вберегтися

Профілактика цього захворювання дуже банальна.

2 хв на прочитання26 Лютого 2023, 21:49
Поділитись:

У наш час тромбоз став мало не епідемією — майже в кожного знайдеться знайомий, який помер через тромб. Що ж таке тромбоз, чим він небезпечний і як уникнути цього захворювання?

Тромбоз — по суті, це формування патологічних згустків крові, які блокують судини. Тромбоз вкрай небезпечний. Уламок згустку крові потрапляє в кровотік і пливе до серця. По судинах перестає надходити кров до органів, у цих органах відбувається інфаркт. А це вже смертельно. Коли тромб блокує легеневу артерію (такий стан у медицині називається тромбоемболією легеневої артерії — ТЕЛА), хворому не допомогти.

То як же уникнути тромбозів? Усі джерела сходяться на тому, що профілактика цього захворювання дуже банальна.

✔  Пийте більше води — це сприяє розрідженню крові.

✔  Ходіть більше пішки — це розганяє кров у ногах (а саме в там переважно утворюються тромби).

✔  Вживайте продукти для розрідження крові. Це:

- оливкова та лляна олія;

- яблучний оцет;

- часник і цибуля (регулярне вживання часнику вдвічі зменшує ймовірність тромбів!);

- лимони;

- насіння соняшника;

- буряк;

- какао та шоколад (гіркий);

- риба та риб'ячий жир;

- томати, томатний сік;

- ягоди;

- імбир.

✔  Також слід максимально усунути чинники, які провокують виникнення тромбів.

Продукти, що згущують кров:

- м'ясні бульйони;

- ковбаси;

- копченості;

- холодець;

- білий хліб;

- вершки;

- сочевиця;

- банани та манго.

Значно підвищують в'язкість крові:

- куріння;

- алкоголь;

- велика кількість солі;

- сечогінні, гормональні препарати.

Тимчасом названо ознаки, що у вашому організмі вже утворився смертельний тромб.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost