Догори
Дати відгук

Страхування вчителів та учнів від COVID-19 - черговий розпил державних грошей?

Так вважають експерти

3 хв на прочитання16 Вересня 2020, 20:58
Поділитись:

В Міносвіти виникла ідея: виконувач обов'язків міністра Сергій Шкарлет заявив, що його відомство розглядає можливість страхування школярів та вчителів-пенсіонерів від коронавірусу. Повідомляє "Апостроф".

Страхування від COVID-19 з'явилося на ринку фінансових послуг ще навесні в розпал карантину. Усі коронавірусні поліси умовно можна розділити на дві групи:

- Виплати здійснюються у разі смерті або серйозного порушення здоров'я застрахованої особи;

- Виплати частково покривають витрати на лікування у разі зараження COVID-19;

У першому випадку страхові виплати варіюються в діапазоні від 50 до 100 тисяч гривень, а коштує поліс на 6 місяців від 500 до 700 гривень. Серйозним порушенням здоров'я внаслідок коронавірусної хвороби вважається інвалідність.

Поліси другої групи більш привабливі,  можна щомісяця платити за поліс 150 гривень, а в разі захворювання COVID-19 отримувати по 300 гривень в день. Або ж оформити поліс на півроку за 1300 гривень, а в разі госпіталізації отримувати по 600 гривень в день на лікування.

Втім, коронавірусні програми першої і другої групи об'єднує одна особливість: страховики не горять бажанням захищати групи ризику, наприклад, медиків і людей старше 60 років. Про це прямо йдеться у договорах страхування.

Правда, для медиків все ж передбачена державна страховка. Але, по-перше, страховий випадок настає тільки в разі смерті медпрацівника від коронавірусу чи ускладнень, які спричинили інвалідність. Витрат на лікування не передбачено.

Та й отримати по страховці 1,5 мільйона гривень, наприклад, за померлого від коронавірусу годувальника, для сім'ї медика все ж було б непоганою фінансовою підмогою.

"Я, на жаль, знаю дуже багато історій, коли медики навіть вмирали від коронавірусу, виконуючи свій професійний обов'язок, а їх потім "заднім числом" звільняли з роботи для того, щоб не виплачувати компенсацію сім'ям", - говорить керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю, епідеміолог Андрій Александрін.

Чи не спіткає та ж доля механізм страхування педагогів і учнів, який намагаються впровадити в Міносвіти?Та якщо держава і так декларує безкоштовне лікування від COVID-19, навіщо ж потрібна страховка? Експерти сходяться на думці, що мотив один — освоїти бюджетні гроші.

"Це хороша гуманітарна ініціатива. Але боюся це виллється в розпил бюджетних коштів для привілейованих страхових компаній", - додає Геннадій Друзенко.

В принципі, очільник Міносвіти Шкарлет і не приховує, що пропозиція страхувати педагогів і учнів надійшла від приватних компаній.

"Це жорсткий схематоз, — запевняє епідеміолог Олексій Галімський. - Коли ризик збільшується до певного рубежу і кількість страхових випадків настане, не має сенсу страхуватися. Страховій компанії не вигідно оплачувати ці випадки. Але страхова компанія ніколи не буде в збитку, тому вони виставлять для себе адекватні, вигідні тарифи та будуть встановлені штучні бар'єри для отримання виплат".

За словами експертів, значно раціональніше було б виділити гроші, які передбачать в уряді на страховку для педагогів і учнів, на реальну боротьбу з пандемією.

Нагадаємо, в Одесі хлопчик, якого проштрикнув штир, впав у кому через помилку лікарів (відео).  

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитаннягодина тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання3 години тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання4 години тому
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання5 годин тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання5 годин тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання6 годин тому