Догори
Дати відгук

Сорт-замінник кримської цибулі відкриває шлях до європейського експорту

У Біляївській ОТГ успішно завершено аграрний експеримент із вирощування високомаржинального сорту «Корея-3».

1 хв на прочитання26 Вересня 2025, 21:12
Фото: ФГ "Пан Білан" Фото: ФГ "Пан Білан"
Поділитись:

В Одеській області, зокрема у Біляївській територіальній громаді, активно розвивається інноваційний аграрний проєкт «Зимова Цибуля». У селі Мирне було проведено пілотний експеримент із вирощування сертифікованого сорту «Корея-3», який виявився успішним. Про це інформує Біляївка City.

Завдяки високій врожайності (до 150 тонн з гектара) та ранньому виходу на ринок, ця озима цибуля з Біляївщини розглядається як потенційний замінник знаменитої «кримської цибулі», доступ до якої зараз відсутній.

Головна перевага озимої цибулі — можливість виходу на ринок у період найвищих цін. Керівниця громадської організації «Всеукраїнська Рада жінок-фермерів» Людмила Клєбанова зазначає, що попит на цибулю зростає на 4% щороку, що відкриває великі перспективи для місцевих фермерських господарств.

Аграрний проєкт має на меті не лише комерційний успіх, але й комплексний розвиток громади, що гармонує з міжнародною концепцією Smart Village:

  • Соціальна відповідальність: Проєкт планує активно залучати до виробництва представників вразливих категорій населення (біженців, матерів дітей з інклюзією, ветеранів), допомагаючи їм знайти стабільну роботу та інтегруватися в громаду.
  • Експортний потенціал: Вже є домовленості з європейськими агрохолдингами, зокрема з Францією, що має великий попит на озиму цибулю. Для стабільних поставок планується створити повноцінний цибульний кластер, що включатиме виробництво, переробку та зберігання продукції.

Навіть невеликі посіви можуть забезпечити місцеві родини стабільним доходом. Попри складнощі поточного сезону (викликані посушливою зимою), фермери впевнені у збільшенні площ під вирощування цієї культури найближчими роками.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.