Догори
Дати відгук

Сонячний «супершторм» може залишити всю планету без електрики та інтернету на кілька місяців

Глобальне відключення спричинить справжній «інтернет-апокаліпсис».

3 хв на прочитання27 Вересня 2021, 17:12
Сонячна радіація Сонячна радіація
Поділитись:

Деякі дослідники б'ють на сполох через сонячну «супербурю», яка може спричинити глобальні відключення електроенергії та Інтернету тривалістю декілька місяців. Про це розповідає New York Post.

У повідомленні йдеться про те, що, згідно з останніми висновками, за 93 млн миль насувається сонячна буря, яка може викликати «інтернет-апокаліпсис».

У серпні під час щорічної конференції Асоціації обчислювальної техніки для їх групи спеціальних інтересів із питань передачі даних (SIGCOMM) доцент Каліфорнійського університету в Ірвайні Сангіта Абду Джіоті ​​представив нове дослідження.

У звіті Джіоті ​​попередив, що неперевершена сонячна «супербуря» може «спричинити масштабні відключення інтернету, що охоплять усю земну кулю, і триватимуть кілька місяців», вказуючи на недоліки підводних кабелів, головного компонента інфраструктури інтернету.

Більшу частину часу ми захищені від постійного випромінювання Сонця («сонячного вітру») завдяки іоносфері, інакше відомій як магнітний щит Землі. Але іноді сонячні спалахи викликають так званий викид корональної маси (CME), сонячну бурю, достатньо сильну, щоб проникнути крізь наш щит і завдати шкоди практично всьому, що працює від електромагнетизму.

Було підраховано, що потенційна шкода, завдана катастрофічною CME у 2012 році, яка ледве не зачепила Землю, обійшлася б лише США у 2,6 трлн доларів.

«Наша [інтернет-]інфраструктура не підготовлена ​​до масштабної сонячної події», — сказав нещодавно Джіоті ​​Wired, відзначивши наслідки: поширені відключення електроенергії, масові затори та збій у глобальному ланцюжку поставок.

Локальна та регіональна інфраструктура інтернету часто спирається на оптичне волокно, на яке не впливають геомагнітні струми, або на заземлені короткопроменеві кабелі, які від природи захищені від електромагнітних перенапруг. Але інша справа з підводними кабелями, які з'єднують континенти через інтернет. Хоча самі кабелі не вразливі, електронні повторювачі в них, які допомагають підсилювати оптичний сигнал, піддаються пошкодженню геомагнітно-індукованими струмами. Якщо вибухне достатня кількість повторювачів, може вистрілити вся лінія.

У деяких країнах пошкодження цих кабелів магістральної лінії може перервати з'єднання, не кажучи вже про потенційні пошкодження супутників, які дають змогу багатьом користуватися інтернетом.

Це бувало раніше, кажуть дослідники. У 1921 р. сонячна буря спричинила пожежі в електричному обладнанні по всьому світу, від диспетчерських залізничних станцій до телеграфно-диспетчерських центрів. Знову ж таки, у 1989 році сонячна буря середньої тяжкості вимкнула електроенергію на північному сході Канади на дев’ять годин — ще до підйому інфраструктури на основі Інтернету.

«Коли ми озираємось на цей час, усе, що стосується електрики, не було таким важливим у 1921 році, як сьогодні», — сказав агентству Independent Джеффрі Лав, геофізик у програмі геомагнетизму Геологічної служби США.

В інтерв'ю для NextGov.com у травні д-р Скотт Макінтош, заступник директора Національного центру атмосферних досліджень, сказав, що нинішній електромагнітний цикл Сонця, який триває приблизно 11 років, за прогнозами буде «неприємним».

«У нас є всі підстави вважати, що нинішній сонячний цикл, який розпочався у грудні 2019 року, може бути найактивнішим із 1970-х років. Це викликає особливе занепокоєння щодо GPS», — сказав Макінтош, який оцінив шанс від 35 % до 45 %, що CME може порушити роботу служби Глобальної системи позиціонування, можливо, протягом декількох днів, десь у наступному десятилітті.

«Сильні сонячні бурі можуть зарядити атмосферу та запобігти проникненню сигналів протягом декількох днів. Найсильніші можуть пошкодити або навіть знищити супутники», — говорить Скотт Макінтош.

Також ми розповідали, що озонова діра в цьому році більша, ніж Антарктида.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost