Догори
Дати відгук

Солі, цукру, жиру: дієтолог радить, як готуватися до святкування Нового року

Шинка та сосиски здаються смачнішими за парове недосолене м’ясо, і це нормально.

3 хв на прочитання14 Грудня 2021, 07:40
Новий рік Новий рік
Поділитись:

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська пояснює, що людський мозок весь час підсвідомо вимагає солоного, солодкого та жирного.

«Саме тому шинка та сосиски здаються смачнішими за парове недосолене м’ясо, і саме тому до того парового недосоленого м’яса хочеться якогось «здорового», але обов'язково солоного соусу, наприклад, соєвого. Макарун із хрусткою скоринкою та масляним ніжним кремом здається смачнішим за всі здорові handmade цукерки із сухофруктів. А соковита (жирна) котлетка зі свинини залишає далеко позаду суперздорову нежирну парову курячу грудку», — говорить Оксана Скиталінська.

Вона розповідає, що мільйони років еволюції навчили нас виживати та запасати енергію, і наш мозок прекрасно з цим впорався. Солодке ти жирне давали нашим далеким предкам енергію та давали змогу запасати жир, щоб вижити у скрутні часи. Солоне забезпечувало організм натрієм для роботи м’язової та нервової тканин, коли люди харчувалися рослинною їжею.

«Часи голоду та дефіциту минули, але наша еволюція ще про це не знає. Проста їжа, яка виросла на землі, змінилася ультрапереробленою, вільною від «баласту» у вигляді оболонок зерна, жмихів овочів і фруктів, від якої залишився лише цукор і тонке борошно. Сіль і жир додали щедро. І нам така їжа подобається, давайте будемо чесними. Точніше, подобається нашому мозку, дає йому відчуття спокою, задоволення та радість у вигляді дофаміну. Саме тому нас нерідко накриває туга та сум, коли ми «сідаємо на дієту», і ще частіше на нас нападають зриви та напади об’їдання. І так ми й живемо: з внутрішнім цензором, який картає нас, і наставляє на путь істинну, салатну, зожну, та голос предків, який вимагає жиру, глюкози та солі», — жартує Оксана Скиталінська.

Дієтолог розповідає, що з цим голосом можна «домовитись»: достатньо усвідомлення того, що солодощі мають бути дозованими, жир потрібно вибирати якомога корисніший, сіль частково замінювати природними кислотами (соком лимона) та прянощами.

Окрім того, лікар наголошує на необхідності руху.

«Нашим предкам від давав змогу виживати — наздоганяти здобич і втікати від небезпеки, боротися та використовувати силу м’язів для виготовлення засобів існування. І цей маховик еволюції працює і зараз: без навантаження м’язів ми їх втрачаємо, а паралельно заробляємо жир, який відкладається практично у всіх тканинах нашого тіла, спричиняючи запалення, атеросклероз та інші хвороби цивілізації. Тому, якщо ви інколи з'їсте шматок домашнього яблучно-коричного штруделя, але пройдете 10 кілометрів на свіжому повітрі або виконаєте півторагодинний комплекс вправ, не картайте себе суворо: ви й отримали порцію радості та задоволення (дофаміну), і стримали накопичення жиру», — рекомендує Оксана Скиталінська.

Дієтолог нагадує, що скоро новорічні свята, «дофаміну передбачається багато, а, як відомо, з кожним разом його має бути більше, щоб отримати задоволення», плюс у багатьох буде алкоголь, який глушитиме «голос розуму». Тому лікар радить готуватися до Нового року відповідально, «принаймні, робити спроби, щоб потім без «експрес-схуднень».

Для цього Оксана Скиталінська рекомендує збільшити рухову активність та додавати хоча б один корисний продукт щодня: зелень, салат зі свіжої капусти, склянку розморожених або сезонних (калина, журавлина) ягід тощо.

«Життя одне і, однозначно, варте зусиль», — переконана Оксана Скиталінська.

Ми вже розповідали, що в намаганні схуднути не варто собі ні в чому відмовляти — дієтолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.