Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Сьогодні свято тих, хто дивним чином чує музику пернатих - цікаві факти про орнітологію

Сьогодні свято тих, хто дивним чином чує музику пернатих - цікаві факти про орнітологію

Щороку 19 лютого відзначають День орнітолога.

2 хв на прочитання19 Лютого 2024, 09:14
Щороку 19 лютого відзначають День орнітолога Щороку 19 лютого відзначають День орнітолога
Поділитись:

Щороку 19 лютого відзначають День орнітолога. Сьогодні своє професійне свято відзначають ті, хто дивним чином чує музику пернатих. Це свято не лише для дослідників та любителів птахів, але й чудова можливість для всіх поринути у світ птахів та приділити увагу чудесам природи.

Спеціальність орнітолога є порівняно молодою та рідкісною. Орнітолог - це зоолог чи біолог, який спеціалізується на вивченні птахів. Ця професія передбачає дослідження диких видів птахів і майже не має відношення до сільського господарства, за винятком випадків, коли фермери займаються розведенням неодомашнених птахів, наприклад страусів.

Незважаючи на рідкість професії, вона надзвичайно важлива. Сьогодні на планеті мешкає майже десять тисяч видів птахів, багато з яких досі не вивчені або майже вимерлі. Старання орнітологів дозволяють глибше занурюватися у світ пернатих та рятувати рідкісні популяції від повного зникнення.

Орнітологія - наука, яка поєднує всіх, хто захоплений вивченням птахів. Вона є джерелом натхнення для художників, письменників та фотографів. Спостереження за птахами стає захоплюючим хобі, яке приносить радість та спокій.

У День орнітолога можна вирушити до парку, лісу чи природного заповідника з біноклем та книгою з визначення птахів. Також можна взяти участь у лекціях, майстер-класах та виставках, присвячених світу птахів та орнітології. Або підтримати організації, що займаються збереженням птахів та їх довкіллям.

Декілька цікавих фактів про птахів

  • Багато видів птахів утворюють стійкі пари протягом усього життя. Такі пари разом будують гнізда, виховують потомство і навіть мігрують разом. Це підтверджує високий рівень соціальної організації в багатьох видів птахів.
  • У 2008 році дослідники встановили, що шпаки можуть передавати інформацію про безпеку виду з використанням свого особливого шепоту. Ця мова включає імітацію звуків інших птахів і навіть домашніх тварин.
  • Орнітологи з'ясували, що деякі птахи здатні використати магнітне поле Землі для навігації під час міграцій. Вони можуть відчувати зміни в магнітних полях і використовувати їх для визначення свого розташування.
  • Птахи вважаються одними з перших мешканців нових територій після вулканічних вивержень. Їхня здатність мігрувати та швидко заселяти нові зони допомагає відновлювати природні екосистеми.
  • Деякі птахи можуть наслідувати звуки навколишнього середовища і навіть інших тварин. Папуги, наприклад, славляться своєю здатністю точно повторювати слова та звуки.

Бажаємо успіху всім орнітологам у їх цікавій та корисній роботі!

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.